И кравата Пенка отпразнува Коледа

  • 28 декември 2018 10:00

  • 1378
  • 3
И кравата Пенка отпразнува Коледа
© Булфото (архив)

Всички, които се събрахме у дома за празниците, отидохме да се порадваме на Пенка. Нахранихме я, погалихме я, а децата дори излязоха с нея на разходка. Това заяви стопанинът на най-известната крава в Европа Иван Харалампиев.

Всички от кюстендилското село Мазарачево гледат Пенка като писано яйце не само защото тя се превърна в емблема на борбата на дребния скотовъд, но и защото е бременна, предаде вестник "България Днес".

"В третия месец е. Ветеринарят я прегледа и каза, че всичко е добре. Чакаме по великденските празници да се роди телето, като се надяваме да е мъжко и да стане най-якият бик у нас", споделя бай Иван.

Животното развълнува България и Европа с драматичната си, но с щастлива развръзка съдба. През юни т.г. Пенка влезе нелегално в Сърбия, върна се обратно у нас и имаше вероятност да бъде умъртвена. След мощна международна кампания, в която се включиха европейски депутати и дори легендарният музикант Пол Маккартни, тя беше спасена.

По думите на Харалампиев Пенка и останалите девет крави в скромното му стопанство всеки ден са на паша, а като който ги види, се спира да им се порадва. "Знам, че може да е малко прекалено, сантиментално и ненужно, но съм поукрасил обора. Животните няма да го разберат, но все пак и те носят душа и се надявам, че са почувствали атмосферата на празниците", споделя бай Иван.

Казва, че още не е избрал име за бебето на Пенка, за да не дърпа дявола за опашката. От Европа продължавали да поддържат контакти с него и да се интересуват от здравето и съдбата на смелата крава.

Единственото нещо, което притеснява бай Иван, е съдебната битка, която той е повел със свой отколешен комшия за спорен имот.

"Пожелавам си за новата година да спечеля делата, тъй като искам там да направя нов дом за Пенка и другите животни и да развия животновъдството в района, който покрай нея да стане и символ на малкия, но трудолюбив стопанин, който се бори с абсурдите в системата", заключва Иван Харалампиев.

Последвайте канала на

Novini.bg
1378 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
аб

2018.12.28 | 19:37

3

А утре могат да кажат че и тя има чума- вече всичко в България е възможно.

миро

2018.12.28 | 10:22

2

Не може. Ходила е в страна от третия свят - Сърбия, значи не е ЕС и не е достойна да е ГМО боклук.

2018.12.28 | 10:15

1

Ще отпразнува, ми, нали не е прасе.

Добави коментар

Водещи новини