Какъв е произходът на Коледа

  • 25 декември 2018 13:38

  • 2688
  • 5
Какъв е произходът на Коледа
© Pixabay

Коледа е един от най-светлите християнски празници и се отбелязва всяка година на 25 декември както от католици, така и от православни християни.

Тази дата е обявена за рождения ден на Исус. Малко хора знаят обаче, че произходът на този празник може да бъде проследен много по-назад в историята и неговите корени могат да бъдат открити в езически празници и стари друидски легенди. Един подобен езически празник е “Деус сол инвиктус” или “Денят на Непобедимото слънце” – рождената дата на бога на светлината. Култът към “Непобедимото слънце” е създаден от император Аурелиан на 25 декември 274 г. сл. Хр. и на тази дата се ражда слънцето.

Друг първообраз на коледните празници е Сатурналия – древноримски фестивал в чест на бога Сатурн, който се провеждал от 17 до 23 декември. Празникът се отбелязвал с жертвоприношение в храма на Сатурн, голям банкет и подаряване на подаръци. В тези дни в римската империя бил позволен и хазартът.

Германският фестивал Юл се отбелязвал по същото време и е свързван със зимното слънцестоене, подобно на “Деус сол инвиктус”.

Християнската църква отрича всички тези празници и през 350 г. сл. Хр. папа Юлий I обявява 25 декември за рождената дата на Исус и така е възприета от целия християнски свят. Тази дата обаче не фигурира никъде в библейските текстове и остава неясно защо точно тя е избрана за рождения ден на Христос.

Коледа започва да се празнува масово около IX в. когато започват и празничните литургии. Символи на празника стават украсеното коледно дърво и имелът. Имелът има важно място в норвежката и келтската митология, защото остава зелен и ражда плодове дори и през зимата. Според келтски друиди имелът лекува различни болести.

Коледното дърво, подобно на имела, е зелено и през зимата, символизирайки вечен живот и прераждане. Според легендата първото коледно дърво е украсено от протестантският реформатор Мартин Лутър. Разхождайки се пред дома си, той бил толкова поразен от красотата на звездите, които светят през клоните на дърветата, че занесъл едно дръвче вкъщи и го украсил със запалени свещи.

Смята се, че Рига в Латвия е първият град, в който украсено дърво е използвано за коледна украса още през 1510 г., съобщава БТВ. Германците пък са първите, които създават изкуствени коледни дръвчета от боядисани в зелено гъши пера. Франклин Пиърс пък е американският президент, който украсява за първи път коледно дърво в Белия дом. По-късно Теодор Рузвелт забранява практиката по време на своето президентство от екологични съображения.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2688 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Van Gog

2018.12.25 | 15:54

5

Исус никога не е бил син на бога. Бог не ражда и не е роден няма синове и дещери. Библията е написана от платени летописци за изгода и комерсиални цели. Живота ни се влошава а ние продължаваме да следваме измислени герои и книги. Единствената мисия на Исус с която той се ражда на земята е да разпространи единственото Божествено слово. Да научи хората кой е Бог,кои са неговите имена,как да се обръщаме към него без религии, за да може всички хора по света да се обеденят в един огромен океан на Бога и тога живота ни ще потръгне, но ние сме си избрали свои правила и закони и виждаме в момента резултата. Това което е правил Исус навремето го прави в момента КРЪСТЮ АНГЕЛОВ. Ние имаме уникалния шанс да се докоснем до този човек, но не го приема и ще си сърбаме попарата.

2018.12.25 | 15:19

3

Календи е Нова година според римския календар. Днес празнуваме Нова година според сегашния календар. Християнския празник се нарича Рождество Христово и се празнува от всички християни. "коледа" е една измислица която цели да замени християнските празници с комерсиални идеологеми.

2018.12.25 | 15:27

4

Календи = Нова година, само че не нашата, а римската. Новогодишните празници са универсални по цял свят според съответния календар.

2018.12.25 | 15:16

2

КАТОЛИЦИ И ПРАВОСЛАВНИ ПРАЗНУВАТ РОЖДЕСТВО, НЕ КОЛЕДА.

Седесарските кypви

2018.12.25 | 14:53

1

замениха православния "коледа" с католическия "кристмас", слушаме как санта Клаус идвал в града, вместо българската песничка "над смълчаните полета дрънкат весели звънчета", продажната седесарска сган не пожали нито този български празник, нито "трифон зарезан", който е вече ден на извратеняците.

Добави коментар

Водещи новини