Американци си подаряват ДНК-тест за Коледа

  • 20 декември 2018 14:26

  • 755
  • 0
Американци си подаряват ДНК-тест за Коледа
© Pixabay

Все по-често американците избират като коледен подарък на своите близки ДНК-тест, с помощта на който могат да открият свои роднини по света, въпреки риска от не съвсем приятни изненади, предаде Франс прес.

"Милиони хора се впускат в тази авантюра. Поръчките нарастват експоненциално след 2017 година", каза Хедър Зирхут - асистентка по генетика в Университета в Минесота.

"Тестът сравнява генетичния профил с база данни за популации в много части на света. Големият брой съвпадения разкрива вероятност за роднинска връзка", обясни Зирхут.

В други страни обаче, например във Франция, генетичните тестове са забранени. Резултатите могат да бъдат подвеждащи и различни, защото зависят от референтната база данни. Освен това, да разбереш, че си предразположен към Алцхаймер или Паркинсон, не е най-приятната празнична изненада. Правната защита на този вид лични данни също не е достатъчно уредена. Генетичният тест е полезен обаче при издирване на неизвестни роднини, тъй като е по-бърз от търсене в общински архив.

Генетичният тест струва няколкостотин долара и може да се поръча по интернет. Комплектът се състои от пластмасова тръбичка, в която се поставя слюнчен секрет. Изпраща се за анализ и след един месец човек може сам да провери резултатите по интернет. В сайта се генерира персонална карта на света с регионите, където съответните гени се срещат най-често. Човек може също да проследи миграцията на своите предци.

"Наистина се изненадахме!", споделя 40-годишната Флора Бертран от Ню Йорк. Тя неотдавна е подарила генетичен тест на своя съпруг, който е от Тринидад и Тобаго. Самият той не може да проследи корените си повече от две-три поколения назад. Неговите предци са жертви на търговията с роби от Африка към Америка.

"Най-много се шокирахме, когато разбрахме, че той има и европейски гени - 18% британски и 1% ирландски!", каза Флора.

Благодарение на генетичния тест 69-годишна жена откри биологичната си майка, която тя мислела за починала.

Последвайте канала на

БТА
755 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини