Заради глобалното затопляне акулите започват да предпочитат дясната посока

  • 10 декември 2018 12:57

  • 1680
  • 1
Заради глобалното затопляне акулите започват да предпочитат дясната посока
© Pixabay

Заради климатичните промени и глобалното затопляне акулите започват да предпочитат дясната посока, установи австралийско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Научен екип от университета "Маккуори" в Сидни провел експерименти, за да проследи как ще се държат акулите, ако се излюпят при температури на океана, които се очакват през 2100 година. Специалистите стигнали до извода, че температурните промени ще повлияят на начина, по който се придвижват тези морски хищници. Те ще предпочитат да клонят надясно, процес, който е познат на учените под термина латеризация.

Специалистите от "Маккуори" инкубирали 12 яйца на акули в аквариуми в контролна група при температура 20,6 градуса по Целзий. Други 12 те поставили при бавно покачваща се до 23,6 градуса температура на водата, каквато е прогнозата за края на века. Резултатите се оказали доста стряскащи. Пет от малките акули, излюпени в по-топли условия, умрели само след един месец. Останалите имали тенденция да предпочитат движението надясно.

Това било установено, като малките морски обитатели имали възможност да избират примамка в улеи под формата на Y. "Температурно променените" морски хищници масово залагали на дясното разклонение на улея. Учените се притесняват, че климатичните промени ще се отразят пагубно върху мозъчните функции и на морските обитатели.

Последвайте канала на

БТА
1680 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
БАЙ ШИЛЕ

2018.12.10 | 14:17

1

А заради "джендаризацията" европейските депутати и управници предпочитат лявата посока !!!

Добави коментар

Водещи новини