Учени създадоха мини плацента в лабораторна среда

  • 29 ноември 2018 13:55

  • 667
  • 0
Учени създадоха мини плацента в лабораторна среда
© Pixabay

Британски учени създадоха органоиди - миниатюрни функционални клетъчни модели на най-ранните стадии от развитието на човешка плацента, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Въпросните органоиди могат да допринесат да се разбере защо някои жени имат усложнения по време на бременността си или не успяват да износят плода си.

"Когато плацентата не функционира както трябва, това може да предизвика сериозни проблеми, като например прееклампсия или помятане. Познанията ни за плацентата обаче са ограничени, защото липсват добри експериментални модели", заяви Маргерита Турко от екипа.

Медиците обикновено тестват първо върху животни потенциала и надеждността на нови лечения, предназначени за хората. "Човешката плацента обаче е твърде различна от тази на другите видове, следователно животинските модели не са от полза", поясни ръководителят на изследването Ашли Мофет от Кембриджкия университет, който от повече от 30 години работи над отглеждането на култура от плацентни клетки.

Екипът му успял да изолира и да създаде култура от клетки, известни като трофобласти. Те се формират само няколко дни след оплождането и впоследствие се превръщат в плацента и пъпна връв. Така били създадени мини плаценти, които възпроизвеждат ин витро функционирането на истинска плацента и отделят хормони и протеини, променящи метаболизма у жените по време на бременността.

Учените се надяват, че създаденият от тях модел ще позволи да се изследват аномалии в развитието на плацентата, които могат да предизвикат проблеми по време на бременността.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Последвайте канала на

БТА
667 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини