Космическият апарат "ИнСайт" кацна на повърхността на Марс след пътешествие от 484 милиона километра

  • 27 ноември 2018 07:32

  • 1361
  • 1
Космическият апарат "ИнСайт" кацна на повърхността на Марс след пътешествие от 484 милиона километра
© NASA/JPL-Caltech

След близо седем месеца космическият апарат "ИнСайт" (InSight) на НАСА кацна на повърхността на Марс след рисковано прекосяване на атмосферата на червената планета, съобщи НАСА от контролния си център в Пасадина, щата Калифорния, предадоха Франс прес и ДПА.

Няколко минути след кацането сондата изпрати първата си снимка от повърхността на Марс, която е с мъглив образ вероятно заради облака прах от кацането, но на която се вижда хоризонтът на планетата.

НАСА не е спускала апарат на Марс от шест години. Предишният апарат, който кацна на Червената планета, е роувърът "Кюриосити" - през 2012 г. За него беше използвана различна технология за спускане.

Мястото за кацане на "ИнСайт" е близо до "Кюриосити" - в равнината Елизиум планициа. Една от задачите на апарата е да премести двата основни инструмента на повърхността. Досега това не е правено. Единият инструмент ще се опита да проникне на дълбочина 5 м, за да измери вътрешната температура на планетата. Досега измервания са правени най-много на дълбочина 2,5 м, но на Луната от мисията "Аполо".

"ИнСайт" пренася и сеизмометър, за да провери за първи път дали на Марс има трусове. Друг инструмент ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването й, за да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото й. 

Преди научните инструменти да бъдат инсталирани, ще минат поне 10 седмици. Топлинната сонда ще заработи след още няколко седмици.

Продължителността на мисията "ИнСайт" е предвидена за една марсианска година, която е равна на две земни.

Космическият апарат "ИнСайт" тежи 385 кг. Мисията е с бюджет 1 милиард долара. В нея участват също учени от Франция, Германия и други европейски държави.

Последвайте канала на

БТА
1361 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пизда Иванич - алкаш

2018.11.27 | 08:38

1

И НИЕ ПЛАНИРАМЕ ДА КАЦНЕМ НА МАРС И НА ЛУНАТА , НО НЯКЪДЕ КЪМ 2098Г

Добави коментар

Водещи новини