Учени откриха силиций в останките на свръхнови

  • 17 ноември 2018 11:57

  • 1114
  • 0
Учени откриха силиций в останките на свръхнови
© Pixabay

Международен екип от учени обяви, че е открил силиций (основна съставна част на стъклото) в останки от свръхнови (експлозии на звезди в края на живота си) на милиарди светлинни години от Земята, предаде Франс прес.

Изследователите използвали космическия телескоп Спицър на НАСА, за да анализират светлината, излъчена от две свръхнови и открили "пръстов отпечатък" на силиций.

Феномените, които придружават смъртта на една звезда, са много бурни, защото съставният материал на звездата е изхвърлен със скорост, достигаща няколко хиляди километра в секунда. В тези звездни вихри атомите се сливат и образуват нови елементи, по-специално сяра и калций. А сега вече става ясно, че има и силиций.

Земната кора е основно съставена от силикатни скали (тоест съдържащи силиций и кислород). Една от формите на силиций - кварца, е основна съставка на пясъка. Освен за стъклото и фибростъклото, силицият е важен елемент и в рецептата за промишления бетон.

"За първи път ние установяваме, че силиций, произведен от свръхнови, е бил в достатъчно значимо количество, за да бъде наличен в праха на Вселената, в това число и този, който е сформирал нашата планета", казва Хейли Гомес от университета в Кардиф.

"Всеки път, когато ние гледаме през прозореца, вървим по тротоара или стъпваме върху пясъка на плажа, ние взаимодействаме с материали, произведени от звездите в края на живота си, които са се взривили преди милиони години", допълва специалистът.

Последвайте канала на

БТА
1114 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини