Правят тухли от урина

  • 15 ноември 2018 19:04

  • 1640
  • 1
Правят тухли от урина
© pixabay

Ще дойде ден, когато човек вместо да уринира в тоалетната, ще може урината му да се използва за построяване на сгради, съобщава Франс прес.

Тухли, произведени на базата на човешка урина, е последната новост, над която работят специалисти по трайните строителни материали от университета в Кейптаун. Те увериха, че произвоството ще е екологично и че крайният продукт няма да има неприятен мирис. Новите "био тухли" ще могат да заменят традиционните тухли от изпечена глина или бетон. Използвайки технология, вдъхновена от естественото формиране на раковини в природата, учените успели да проиведат прототипи на новия тип тухли, допълва БТА.

"Често съм се питал защо не използваме урината по този начин" - заяви един от ръководителите на изследването Дилън Рандъл. "Дали това е възможно? Да, възможно е. Процесът е донякъде странен, защото всъщност става въпрос за "отглеждане" на тухли при стайна температура", коментира той.

Учените произвели "био тухла" за една година. Смесвайки урина, пясък и бактерии, те използвали процеса бактериална карбонатогенеза, за да произведат тухлата.

Последвайте канала на

Novini.bg
1640 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.11.15 | 21:42

1

Ако сте в България, може да произвеждате тухли, по здрави от бетон, ако ползвате НС и МС за суровина!

Добави коментар

Водещи новини