Откриха най - старото жилище в Йордания

  • 22 февруари 2012 14:12

  • 937
  • 2
Откриха най - старото жилище в Йордания
©

Международен изследователски екип откри може би най-старата жилищна сграда на територията на днешна Йордания, съобщава сайта "zhelezyaka".

Възрастта на находката е приблизително 20 000 години. Разкопките са провеждани от съвместен екип археолози от Великобритания, Дания, САЩ и Йордания. Те са работили в областта Кхаранех IV, намиращ се в йорданската пустиня.

Преди последния ледников период, това място е било изпълнено с много потоци и реки и е привличало дълго време вниманието на древните ловци. Някои от тях заживяли постоянно тук и дори си построили първобитни жилищни помещения, едно от които е и настоящата находка.

"Хората са живели тук в продължение на значителен период от време. Те разменяли придобитото и с други групи, като дори са погребвали своите близки на това място", посочва Джек Сток от университета в Кеймбридж.

По време на разкопките в район от два хектара, археолозите попаднали и на стотици каменни сечива, животински кости и други. Към днешна дата, отбелязва Тобиас Рихтер от университета в Копенхаген, изследователите са разкрили напълно две жилищни постройки. "Домовете не са големи. Те са достигали височина от 2-3 м. и са имали покрив, направен от пръчки".

Направеното в последствие радиовъглеродното датиране показва, че постойките са изградени преди 19,300 - 18,600 години.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
937 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
2

2014.08.21 | 07:00

2
Ама и ти се изложи, батка, това е „Манастирът“ в Петра

2014.08.21 | 07:00

1
това на снимката не е първобитно, кака, да ме прощаваш, това е Петра

Добави коментар

Водещи новини