Антидепресантите в отпадните води превръщат рибите в полови маниаци

  • 18 октомври 2018 14:42

  • 4072
  • 2
Антидепресантите в отпадните води превръщат рибите в полови маниаци
© pixabay

Активното вещество от антидепресантите, което попада в отпадните води, прави от рибите в реките полови маниаци и изключително повишава сексуалната им активност, пише в. "Дейли Мирър".

БТА цитира проучване на Майкъл Бъртрам от университета "Монаш" в Мелбърн. Той провел опити с риби и как те реагират на активното вещество на антидепресанта "Прозак" - флуоксетина. Самците веднага показвали много по-висока копулативна активност, след като попаднат под въздействието му. Флуоксетинът се разпространява в околната среда и екосистемите, тъй като след като бъде погълнат от хората и изхвърлен от техните организми, той не може да бъде филтриран от отпадните води.

По думите на Бъртрам тази съставка има доста отрицателно влияние върху водните животински видове, като предизвиква в тях физиологични и морфологични промени. Ученият предупреждава, че флуоксeтинът може да промени поведението на морската фауна по същия начин, както "Прозак" въздейства върху хората.

Други изследвания установиха, че кокаинът, попаднал в екосистемите след като е бил изхвърлен от организма на хората, води до хиперактивност на водните обитатели.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4072 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.10.18 | 21:14

2
Рибна оргия! Див секс!
не син

2018.10.18 | 18:46

1
Тоест виагра за риби ?

Добави коментар

Водещи новини