Родиха се мишлета, чиито родители са от един и същи пол

Китайски учени разработиха технология, с която на бял свят се появиха мишлета, чиито родители са от един и същи пол, предаде Франс прес.Тя е базирана върху модифицирани стволови клетки.

Теоретично погледнато, методът, който повдига редица етични въпроси, може да доведе до нов подход за клониране на бозайници и дори за зачеване при хомосексуални двойки.

Това е първият успешен метод в тази насоха. Предишните сходни опити завършиха с провал.

В случаите с двойки женски мишки се родили 29 мишлета въз основа на 210 ембриона. Мишлетата доживели до напреднала възраст и се размножили нормално. Но мишлетата, заченати въз основа на генетичен материал от мъжки пол, оцелели едва 48 часа. Учените от Китайската академия на науките възнамеряват да извършат по-задълбочени изследвания, за да разберат каква е причината за това.

Влечуги, земноводни и риби могат да се размножават при наличие на един-единствен родител, но при бозайниците този процес е по-сложен.

При бозайниците едната половина от генома се наследява от майката, а другата - от бащата. По време на размножаването на бозайници някои гени са подложени на въздействието на специален механизъм. В съответствие с него експресията на наследеното от бащата копие на ген не е една и съща с тази на наследеното от майката копие на гена - едното е активно, за разлика от другото. За да заобиколят този механизъм и да създадат мишлета въз основа на гризачи от един и същи пол, учени под ръководството на Ци Чжоу от Китайската академия на науките са използвали хаплоидни ембрионални стволови клетки, които притежават единичен, а не двоен набор от хромозоми. След това модифицирали генетичния състав на клетките, преди да ги инжектират в миша яйцеклетка. Процесът се различавал в зависимост от това дали мишките са от женски или мъжки пол.

"Малко вероятно е тази технология да бъде тествана с хора в близко бъдеще", заяви експертът Душко Илич от лондонския Кингс колидж, който не е участвал в изследването.

Резултатите от него са публикувани в Cell Stem Cell.

Коментари

 1. 2018.10.14 | 08:48
  МаЙко мила!Да изчукаш жената на съседа било грях а педал да забремене не!КВО СТАВА ТУКА БЕ?
 2. 2018.10.13 | 06:42
  простотии за болни джендърски мозъци -до какво падение стигна света- мръсни извратеняци -няма ли места вече да ги лекуват
 3. 2018.10.12 | 23:58
  педерасите,ще си бъркат още повече по дупките и ще чакат резултат.
 4. 2018.10.12 | 21:04
  Глътка свеж въздух за пенделите...
 5. 2018.10.12 | 20:53
  Ще подпиша истамбулската курвенция, когато двама педераси си родят отроче!
 6. 2018.10.12 | 20:32
  всичко се изпедерасти....мишките даже...
 7. 2018.10.12 | 19:31
  Поредната нагла измислица в услуга на извратеняците !
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Колко чаши кафе пиете на ден?

Колко чаши кафе пиете на ден?

Избрано от Интернет