Малки "оазиси" без лед помогнали на морския живот в Арктика да оцелее

  • 02 октомври 2018 10:15

  • 722
  • 0
Малки "оазиси" без лед помогнали на морския живот в Арктика да оцелее
© Pixabay

Ново изследване навежда на мисълта, че малък коридор между Норвегия и Британските острови останал без лед през последния ледников период, превръщайки се в нещо като оазис за морския живот, съобщи ЮПИ.

"Докато търсехме доказателства за биологичен живот в седименти на океанското дъно, установихме, че между покриващия океаните лед и ледената покривка на сушата вероятно е имало тесен коридор без лед", заяви Йохен Книс от Арктическия университет на Норвегия и Норвежкия геоложки институт.

Наскоро морският лед в Арктика се сви до най-ниското си ниво тази година, обхващайки шестото най-малко пространство през лятото в съвременната история. През последния ледников период морският лед обхващал по-големи територии в Арктика, включително почти изцяло Северно море. Изследване на седименти обаче разкри, че е имало тесни ивици вода, заобиколени отвсякъде с лед. Подобни зони са често срещани днес. Те се формират от ветрове и топли течения от океанските дълбини. Тези зони поддържат съществуването на "джобове" от морско биоразнообразие.

"Често срещани са в полярните райони, но е трудно да се потвърди съществуването им в миналото - поясни експертът по химия Саймън Белт от университета в Плимут, Англия. - Откривайки фосили от водорасли, показахме, че подобни зони трябва да са съществували през последния ледников период." Въпреки наличието на "оазиси", внезапно застудяване преди около 17 500 години отключило увеличаване на покритите с морски лед пространства, намалявайки биоразнообразието в Арктика за най-малко 2000 години. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Последвайте канала на

БТА
722 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини