Калиграфската изложба "Светът на Генджи Моногатари" гостува в София

  • 01 октомври 2018 13:11

  • 901
  • 0
Калиграфската изложба "Светът на Генджи Моногатари" гостува в София
© pixabay

Калиграфската изложба "Светът на Генджи Моногатари" гостува в София. По време на откриването на 2 октомври от 18.00 ч. в галерия "Средец" на Министерството на културата авторката Сенсуй Оикава ще изпише някои от най-известните стихове уака от романа "Генджи Моногатари" и ще ги изпълни в собствен съпровод на кото. Това съобщават организаторите от посолството на Япония.

Експозицията, част от 29-ите Дни на японската култура в България, ще продължи до 12 октомври. Тя включва творби, съчетаващи изкуството на калиграфията шо и японската живопис нихон-га, които ще представят тайнствения свят на романа "Генджи Моногатари".

Създаден в началото на 11-и в., той е най-представителното произведение в класическата японска литература. Отличава се и със значителния си обем. В трите части с общо 54 глави, творбата описва възходите и несгодите на главния герой - принц Хикару Генджи, живял през периода Хейан.

Произведението е създадено преди повече от 1000 години от придворната дама Мурасаки Шикибу, която и досега си остава една от най-значимите поетеси за този период. "Генджи Моногатари" е преведен на над 20 езика и се чете по цял свят. Текстът включва и около 800 стихове уака, които представят още по-образно сцените, действията и вътрешния мир на героите.

Съвременната майсторка на японската калиграфия Сенсуй Оикава има богата творческа биография, многобройни национални и международни изложби. Първото й посещение в България е през 1981 г. като най-младия член на японска делегация от специалисти по класическа японска литература. Тогава Сенсуй Оикава представя своя калиграфска изложба в Народната библиотека и дарява на фонда й своите творби. Сега, 37 г. по-късно, Сенсуй Оикава е отново в България, за да покаже изложбата "Светът на Генджи Моногатари", чиято тема разработва през целия си живот.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
901 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини