Откриха причината за масовата гибел на древни цивилизации

  • 20 септември 2018 12:43

  • 5457
  • 3
Откриха причината за масовата гибел на древни цивилизации
© Pixabay

Учени от университета на Уайоминг заключиха, че съществували през последните 10 000 години древни цивилизации били синхронизирани една с друга, съобщава сп. "Протоколи на Американската академия на науките". За това свидетелстват приблизително съвпадащите изменения в използването на ресурси и потреблението на енергия. По този начин различни култури се оказали свързани помежду си и гибелта на една от тях предизвикала изчезването на другите.

Учените изследвали исторически бележки и данни за радиовъглеродния анализ на проби от дървесина, овъглени дървета, кости, в райони в САЩ, Австралия, Великобритания и други страни за период от 10 000 години. Въз основа на тази информация било преценено потреблението на енергия под формата на храна за хората и селскостопанските животни, изкопаеми горива, електричество от обществата в различни периоди. Специалистите освен това сравнили темповете на измененията в потреблението на енергия между цивилизациите в отделни региони на Земята и преценили нивото на синхронизация.

Оказало се, че потреблението на енергия в една цивилизация действително се влияело от това в друга, но нивото на синхронизация намалявало с увеличаване на разстоянието между тях. Учените обясняват това с наличието на контакти между обществата както за кратък период, така и в разстояние на хилядолетия.

Глобализацията обаче може да доведе много цивилизации до синхронизиран крах. Хората се стремят да развиват инфраструктурата, за да може притокът на ресурси да е по-стабилен през следващите десетилетия и векове, но стават по-уязвими към значителните промени в обкръжаващата ги среда. По мнението на учените, това трябва да се има предвид в политиката на устойчивото развитие, която предполага взаимодействие между отделни страни и съгласувано използване на ресурси.

Последвайте канала на

БТА
5457 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
GP

2018.12.27 | 16:29

3

Ако тази цивилизация е разполагала с преноса на ел.енергия - пространствено . . . /по наше време разработван от Тесла . . . !!?? / .. . .е много вероятно съгласувано и използване . . . .

Някой

2018.09.21 | 00:55

2
Ало какво електричество преди 10000 години тия които са мислили тия неща на каква синтетика са

2018.09.20 | 21:17

1
Пълни глупости!

Добави коментар

Водещи новини