Паяците имат английска точност

  • 12 септември 2018 12:58

  • 815
  • 0
Паяците имат английска точност
© Pixabay

Паяците се появяват всяка вечер в 19,35 ч. - това не е заглавие на нов роман на френската писателка Катрин Панкол, в чиито заглавия фигурират обикновено най-разнородни животни, като например катерици, костенурки или крокодили. Това е констатация на британския ентомолог и професор в университета в Глостър Адам Харт, базирана на данни за навиците на около 10 000 паяка, наблюдавани на 250 места във Великобритания, пише френското издание на сайта "Слейт".

Според експерта паяците имат образно казано английска точност. В първите седмици на октомври, когато броят на паяците, излизащи навън, е най-висок, специалистът констатирал, че има времеви пик на тяхната поява и това е около 19,35 ч. Професорът смята, че причината за тази точност е, че по това време хората, които вече са се прибрали у дома, започват да ползват водопроводната и канализационна система и паяците, които са се настанили удобно в неизползваните вани или мивките, са принудени да излязат.

Проучването показало и че около 80 процента от излизащите паяци били мъжкари в търсене на женска. Женските пък били по-неподвижни и можели да се наблюдават в мазетата или в рамките на вратите, което налагало дълги преходи по стените от страна на мъжките.

Британският експерт посочва, че може да има и друго по-просто обяснение на английската точност на паяците. Около 19,35 ч. хората са приключили с вечерята, с къпането и с друга неотложна домакинска дейност, след като са се прибрали от работа. Те сядат, за да отдъхнат и точно тогава имат възможност да са по-наблюдателни и да забележат появата на паяци на различни места в къщата.

Адам Харт разказва, че във Великобритания е открил 650 различни видове паяци, от които само 12 вида имат отрова, която може да навреди на мъжете и на жените.

Експертът припомня, че паяците са естествени хищници, които са важни за нашата екосистема. А на арахнофобите (хората, изпитващи фобия от паяците), професорът препоръчва да чистят редовно. Паяците обичат разхвърляните къщи, защото намират в тях повече уютни за себе си кътчета.

Последвайте канала на

БТА
815 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини