Учени разкриха ДНК тайна на динозаврите

  • 27 август 2018 12:42

  • 16768
  • 0
Учени разкриха ДНК тайна на динозаврите
© pixabay

Британски учени откриха генетична тайна на динозаврите, разкриваща защо те са били толкова разнородни по форма и размер, съобщи Би Би Си.

Това разнообразие във формите и размерите е помогнало на създанията да еволюират бързо в отговор на променящата се околна среда и да доминират на Земята в продължение на 180 милиона години. Разбира се, имало е едно препятствие, което динозаврите не са могли да преодолеят - масивен сблъсък с астероид преди 66 милиона години, който е заличил от лицето на земята всички динозаврови групи, с изключение на летящите, които са еволюирали в птици.

Неотдавна екипът на професор Дарън Грифин е използвал математически методи, за да идентифицира вероятните генетични характеристики на най-първите динозаври. Учените направили това, като се върнали назад във времето, като първият етап бил модерните "роднини" на динозаврите - птиците и костенурките. Техните резултати навеждат на мисълта, че ДНК на динозаврите вероятно е била организирана в много хромозоми. Птиците имат обикновено около 80 хромозоми, около три пъти повече отколкото притежават хората, допълва БТА.

Известно е, че птиците са сред най-разнообразните групи на земята. Професор Грифин смята, че динозаврите също са имали голям брой хромозоми и това може да обясни защо са били в толкова разнородни форми и размери.

"Смятаме, че това поражда вариации. Многото хромозоми дават възможност на динозаврите да разбъркат гените си повече от който и да е друг животински тип. Това размесване означава, че динозаврите са можели да еволюират по-бързо и това им е помогнало да оцелеят толкова дълго, докато планетата се е променяла", разказва професор Грифин.

Доктор Ребека О'Конър от университета от Кент казва: "Фосилизирани доказателства, а сега и нашите доказателства засилват идеята, че вместо птиците и динозаврите да са били далечни роднини, те са били едно и също нещо. Птиците около нас днес са динозаври".

Що се касае до надеждите да се "улови" ДНК на динозаврите от фосили, това изглежда съмнително. Генетичният материал деградира с времето и световният рекорд на оцеляла древна ДНК е един милион години. Динозаврите са живели преди между 66 и 245 милиона години.

"Скоро няма да имаме Джурасик парк. Ако вземете ДНК от пиле и го поставите в яйце на щраус, няма да получите накрая пиле или щраус. Експериментът ще приключи с едно нищо. Същото ще бъде в сила и с велоцираптор и тиранозавър рекс. Просто няма да проработи", казва професор Грифин.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
16768 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини