Най-бързото създание в света е и най-малкото (видео)

  • 09 август 2018 13:25

  • 2623
  • 0
Най-бързото създание в света е и най-малкото (видео)
© кадър: YouTube

Когато става въпрос за животинска бързина, в съзнанието ни обикновено изниква образът на гепарда. Учени от Джорджийския технологичен институт обаче смятат, че са открили най-бързото създание на планетата, което същевременно е невъобразимо малко. Въпросното същество се нарича Spirostomum ambiguum и спада към едноклетъчните ресничести протисти, пише Слаш гиър.

Създанието с червееподобно тяло обитава езера и малки водоеми. Spirostomum ambiguum се придвижва с помощта на миниатюрните ресни по тялото си. Невероятната му бързина се проявява, когато съществото бъде "сепнато" и се свие. Въпросният ресничест протист е способен да скъси тялото си с 60 процента само за няколко милисекунди. Това му позволява от 4-милиметрова "плоска панделка" да придобие формата на миниатюрна футболна топка.

Тайната на удивителната му скорост тепърва предстои да бъде разгадана. Отговорът на загадката може да доведе до нови разработки в областта на нанотехнологията и роботиката.

Следващата цел на учените е да създадат компютърен модел на движението на Spirostomum ambiguum, в който ще залегне всяко едно "занимание" на едноклетъчния организъм. Една от задачите на специалистите е да разберат как миниатюрното създание успява да преодолее ограниченията на енергийната плътност.

Последвайте канала на

БТА
2623 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини