Показаха най-стария град в Европа

  • 14 февруари 2012 07:45

  • 1774
  • 0
Показаха най-стария град в Европа
© Интернет

Кой е най-старият град в Европа, могат да научат посетителите на Петата национална археологическа изложба „Българска археология 2011", която се открива днес в Националния археологически музей при БАН.

Това е праисторическият град, разположен около селищната могила Юнаците край Пазарджик, която се смята за най-голямата в Западна България.

Около нея учените под ръководството на доц. Явор Бояджиев откриха цял град, разположен върху площ от около 120 дка. По българо-гръцкия проект се работи от години, но едва наскоро археолозите достигнаха до пластове от късния енеолит, в които бяха намерени следи от градоустройствена дейност.

Това доказа неговия най-стар произход и Юнаците оглави листата на най-ранния от откритите досега градове в Европа, пише в. "Монитор".

От селищната могила Юнаците могат да бъдат видени праисторически керамични съдове.

Петата национална археологическа изложба представя най-значимото от проучваните 305 обекта на територията на цялата страна за изминалата година.

Находките са в широки хронологични граници и обхващат ранния палеолит (преди около 1 400 000 години) до Късното възраждане. Главен организатор е Националният археологически институт с музей при БАН, като в проявата участват още 21 музея.

В „Българска археология 2011" са изложени 332 експоната, разположени в 18 витрини (в това число са включени 2 монетни съкровища от крепостта Урвич с монети на цар Иван Александър и от Созопол - нос Скамни, сребърни монети). Поради големия интерес към нея тя ще продължи до 31 май.

Последвайте канала на

1774 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини