Около 130 археологически обекта са открити по трасето на "Набуко"

  • 13 февруари 2012 14:26

  • 1240
  • 0
Около 130 археологически обекта са открити по трасето на "Набуко"
©

Около 130 археологически обекта са открити по време на проучване на трасето за газопровода "Набуко". Това обявиха днес от Националния археологически институт с музей към БАН по повод петата национална изложба "Българска археология 2011".

Проучването на 420-километровото трасе за "Набуко" е направено по специална ГИС (geographical information science ) технология, която позволява да се видят обектите в различни земни пластове. Според получените данни ще се реши къде да започнат археологически разкопки. Доцент Людмил Вагалински – директор на археологическия институт, подчерта, че експертите не могат да въздействат върху решението на инвеститора, а само посочват къде има археологически обект, пише dnevnik.bg.

Експонатите от годишната археологическа изложба са разположени в 18 витрини и са 332. Те са от над 300 обекта в страната. Находките обхващат всички епохи – от ранния палеолит до късното възраждане. "Това е доста добра представителна извадка", посочи кураторът на изложбата д-р Здравко Димитров. Изложени са и две монетни съкровища от крепостта Урвич с монети на цар Иван Александър и сребърни монети от Созопол – нос Скамени. Едно от най-интересните открития за миналата година е античният обект, разкрит в центъра на София покрай разкопките за метрото, каза Димитров.

Изложбата в Археологическия музей в София ще бъде открита на 14 февруари и ще продължи до края на май.

Вагалински посочи, че за поддържането и дейността на института не се отпускат достатъчно средства, за да може да се инвестира в повишаване на квалификацията на археолозите и в нови технологии, защото институтът трябва да покрива текущите разходи по дейността си.

По отношение проучването на трасето за магистрала "Струма", той обясни, че от 2008 г. насам няма особено движение. След като са открити 15 обекта, средства са отделени за проучване само на три от обектите, които попадат в Лот 4. Първите обекти са в Сандански и Пернишко, а третият в Благоевград. "След като парите бяха приведени, се оказа, че обектът не попада в Лот 4, а в Лот 3. Парите сега са в Благоевград, но не могат да работят, не могат да се пипат – параграф 22", каза Вагалински. Той обясни, че подобни проблеми е имало и през 90-те години.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1240 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини