Деца кръстиха розово пеликанче с името Чарли

  • 26 юли 2018 11:36

  • 1159
  • 0
Деца кръстиха розово пеликанче с името Чарли
©

Деца от Образователен център "Сияйни" в София са избрали името Чарли на излюпено тази година розово пеликанче в "Сребърна", съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе.

Децата от центъра са поискали да направят дарение за обитателите на "Сребърна" със средства, събрани от продажба на изработени от тях сувенири. Подтик за това е било и посещението им в Националния природонаучен музей и запознаването им с всички резервати в България.

Ръководството на РИОСВ в Русе е предложило средствата да бъдат дарени на Природонаучния музей в с. Сребърна, а децата да кръстят пеликанчето. За това те ще получат сертификат, покана за посещение в защитената територия и индивидуални образователни материали за "Сребърна".

От инспекцията припомнят, че пеликанчето е излюпено в началото на април. То вече може да лети.

Специалистите обясняват, че малките екземпляри са с много тъмно кафяво оперение, почти черно.

Тази година няколко двойки розови пеликани са забелязани да мътят в колонията на къдроглавите пеликани. Розовият пеликан е приоритетен за опазване застрашен от изчезване вид. Обикновено гнезди в Делтата на река Дунав, в Гърция, Турция и екваториалните части на Африка и Азия.

Единични двойки загнездват в множеството крайречни блата в съседна Румъния. Тази година на територията на "Сребърна" е имало малка по численост група на розови пеликани - около 20 екземпляра, които мирно съжителствали с къдроглавите пеликани.

Но за смесена колония от къдроглави и розови пеликани е твърде рано да се говори, тъй като се изисква натрупване на достатъчно статистически наблюдения, смятат специалистите.
 

Последвайте канала на

Нора Виткова
1159 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини