Учени опровергаха популярна хипотеза за произхода на човека

  • 14 юли 2018 13:31

  • 6479
  • 3
Учени опровергаха популярна хипотеза за произхода на човека
© Pixabay

Учени от Оксфордския университет в Англия и Института за история на човека "Макс Планк" в Германия заключиха, че Хомо сапиенс еволюирал едновременно от няколко групи архаични хора в Африка, съобщи Лента.

Макар повечето антрополози да са на мнение, че люлката на човечеството е била Африка, има разногласия как човекът е еволюирал на Черния континент. Най-популярната хипотеза гласи, че съвременните хора произлезли от една популация Хомо еректус.

Но в съответствие с хипотезата за африканския мултирегионализъм архаичните предци на човека в разстояние на хилядолетия били разделени от гори и пустини. Това станало причина за голямо разнообразие на популациите древни хора. С годините настъпило смесване на популациите и това довело до появата на Хомо сапиенс.

По думите на авторите на изследването, втората хипотеза потвърждава, че откритите в Африка каменни сечива и други артефакти сформират обособена група в зависимост от възрастта им и местата, където са намерени. Това свидетелства, че еволюцията на човека настъпила в различни периоди в отделни региони на континента.

Аналогична е картината сред вкаменелостите. Съвременни черти се появили в различни групи и това потвърждава, че Хомо сапиенс се появил благодарение на взаимодействието между относително изолирани популации архаични хора. Генетичното разнообразие в древността било толкова голямо, че едва ли е могло да се поддържа от една-единствена популация.

В съответствие с африканската хипотеза първите хора, които от анатомична гледна точка са сходни с днешните представители на Хомо сапиенс, се появили в Африка. Там се появили и разновидности на Хомо сапиенс, включително пигмеи и бушмени. Според алтернативната хипотеза, всички човешки раси еволюирали от отделни групи Хомо еректус, които живеели в Евразия. Тази хипотеза обаче е оборена от палеонтоложки и палеогенетични данни.

Последвайте канала на

БТА
6479 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
крепостен дегенерат -болшевик

2018.07.14 | 15:06

1
А по нашите ширини първобитните хора , без да еволюират , си остават в отделна група , известна и до днес като ХОМО КОМУНИЗМУС -- крадливи , лъжливи , манипулативни и носители на всички свински черти в характера си, за които може да се сетите ! Особено една черта -- неистов стремеж и желание да яхнат отново и да управляват нещастните хорица ,наречени български народ !
баща ти

2018.07.14 | 16:18

3
сега кой те управлява бе папагал ?
сулако

2018.07.14 | 16:02

2
бъркаш ги с хомокапитализмус!

Добави коментар

Водещи новини