Шведски археолози откриха бира на 15 века

  • 23 юни 2018 07:24

  • 10483
  • 4
Шведски археолози откриха бира на 15 века
© pixabay

Археолози от университета в Лунд са открили на обекта Упокра в Южна Швеция овъглени покълнали зърна - свидетелство, че още през желязната епоха живеещите в района хора са варили бира, съобщава БТА.

Напитката е била важен продукт в древните общества на много места по света Археолози от университета в Лунд са открили на обекта Упокра в Южна Швеция овъглени покълнали зърна - свидетелство, че още през желязната епоха живеещите в района хора са варили бира.

На друго място в селището са намерени пещи, поддържащи ниска температура. Находките са от 4 - 6 в. Според археолозите това са най-старите доказателства за пивоварна традиция в Швеция. Макар археолозите често да намират следи от древни зърнени култури, доказателствата за топлинната им обработка са оскъдни. В случая наличието на пещи за сушене показва, че зърната са използвани за малц.Бирата се прави на два етапа. Първо е малцовият процес, при който семената се намокрят, за да покълнат. При кълненето ензими преобразуват протеините и скорбялата във ферментиращи захари. Когато се образува достатъчно захар, зърната се сушат в пещ, за да спре процесът. Чак след това се вари пивото.

Бирата е била важен продукт в древните общества на много места по света. Съществуват доказателства, че в Месопотамия са произвеждали бира още преди 6000 г. В Скандинавия обаче са намирани доказателства за варене на бира само на две места. Едното е в Дания от 1 в., а другото е на о-в Йоланд от 5-6 в.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
10483 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.06.23 | 20:20

4
Естествено, че да глупостите. Преди толкова време, тъй( в момента съм в Гьотеборг) всичко е било замръзналост. Откъде за го взели това зърно. Зимата част от залива на Осло беше замръзнал.
Признал съм шведите за най-добрите лъжци.
Закарани ги за малко в България, да видят разкопки, хората.
Rado

2018.06.23 | 13:26

3
Пак лъжат тези драскачи в сайта.... Открили са остатъци от нещо, което може би е от направа на бира, а абсолютно никаква бира не е открита!!!

2018.06.23 | 10:38

2
Каменица?
Бг

2018.06.23 | 08:34

1
Глупости...

Добави коментар

Водещи новини