Здравето на хората се влошава след развод

  • 01 юни 2018 14:33

  • 2769
  • 0
Здравето на хората се влошава след развод
© Pixabay

Разводът може да повлияе неблагоприятно върху здравето, особено на хората след 50-годишна възраст, които след раздяла с партньора се "занемаряват", пише в. "Дейли експрес".

За целите на проучването авторите му от университета на Аризона, САЩ, са използвали данни от британско дългосрочно изследване върху стареенето, обхванало между 9000 и 11 000 души над 50 години.

Изследователите са установили, че след развод на тази възраст мъжете и жените са по-склонни да пушат и да загърбват физическата активност, в резултат на което здравето им се влошава.

Специалистите свързват тютюнопушенето и бездействието на тази възраст с риск от преждевременна смърт, който за разведените индивиди е с 46 процента по-висок, отколкото за семейните.

Останалите без партньор хора също така изпитват по-голямо неудовлетворение от живота. Това се наблюдава по-често при разведените жени. Склоността към тютюнопушене и бездействие е характерна и за двата пола.

Тази зависимост отчасти се обяснява с липсата на партньор, който да окуражава индивида да се грижи за здравето си.

"Упражняваният от партньора контрол играе ключова роля. Представете си съпруг или съпруга, единият от които е непушач и се опитва да повлияе на другия за отказване от вредния навик. Когато връзката приключи обаче, хората губят този важен за здравето социален контрол", обяснява Кайл Бураса от изследователския екип.

Последвайте канала на

БТА
2769 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини