СЗО: Електронните цигари не са разрешение на проблема с тютюнопушенето

  • 31 май 2018 13:02

  • 1771
  • 2
СЗО: Електронните цигари не са разрешение на проблема с тютюнопушенето
©

Електронните цигари не са разрешение на проблема с вредния за здравето порок, предупреждава Световната здравна организация (СЗО) по повод днешния Световен ден без тютюнопушене, съобщават Ройтерс и ДПА.

Въпреки отбелязания прогрес и глобалните усилия за разрешаването на проблема, светът вероятно няма да постигне поставената цел броят на пушачите да бъде ограничен с 30 процента до 2025 г. Ако сегашната тенденция се запази, броят им ще намалее само с 22 процента. 

Експертите отбелязват напредък към целта само в двете Америки, като САЩ на този етап са "извън пистата". Части от Западна Европа са "в застой", най-вече заради неуспеха в окуражаването на жените да спрат да пушат. Африканските мъже също изостават, а употребата на тютюн в Близкия изток е на път да се повиши.

Според данни на СЗО пушачите по света са около 1,1 милиарда - една пета от глобалното население на възраст на и над 15 години. Общият брой на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, е седем милиона годишно.

Хората на много места по света все още са в неведение как цигарите вредят на здравето им. Докато повечето са наясно, че тютюнопушенето повишава риска от рак, голяма част от населението в страни като Китай и Индия например не знае, че вредният навик е свързан и със сърдечносъдови заболявания.

"Тази година Денят без тютюнопушене цели да насочи обществено внимание към факта, че порокът не само причинява рак, но и на практика "разбива" сърца", казва генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Освен високото кръвно налягане, тютюнопушенето е втората най-разпространена причина за сърдечносъдови заболявания, напомнят здравните експерти.

СЗО предупреждава, че електронните цигари не са разрешение на проблема. Те съдържат по-малко токсични вещества в сравнение с тютюневите продукти, но въпреки това също допринасят за развитието на сърдечносъдови и белодробни заболявания.

Последвайте канала на

БТА
1771 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.05.31 | 13:10

1
е, добър ден ...всички пушачи, които познавам ги редуват с обикновени цигарки...

2018.05.31 | 13:11

2
просто един нов бизнес...

Добави коментар

Водещи новини