Университетите Оксфорд и Кеймбридж с изумително богатство

  • 29 май 2018 10:54

  • 2167
  • 0
Университетите Оксфорд и Кеймбридж с изумително богатство
© Pixabay

Богатството на университетите Оксфорд и Кеймбридж възлиза на 21 милиарда паунда, което включва недвижимо имущество, дарения, инвестиции, произведения на изкуството и антики, пише вестник "Гардиън" след специално разследване. Това повдига въпроса за високите такси за обучение.

Древните университети Оксфорд и Кеймбридж, често наричани с общото име Оксбридж, разполагат със около 70 колежа с изумителното богатство от 21 милиарда паунда, пише "Гардиън", стигнал до тази цифра след анализ на документи, получени по Закона за свободен достъп до информацията и одиторски данни. С тези пари могат да бъдат платени таксите на всички студенти /местни и от чужбина/ във всички висши учебни заведения във Великобритания за година и  пак да останат 3 милиарда, изчислява изданието, цитирано от БНР.

Концентрацията на такава огромна сума в ръцете на само две институции повдига въпроса за бавния напредък в процеса на реформирането на тяхната администрация и, разбира се, за твърде високите такси за обучение в тях. Миналата седмица Оксфордският университет бе критикуван, че не прави достатъчно за приемането на най-талантливите студенти от всички социални слоеве. Що се отнася до парите, от Оксфорд заявиха, че трупат средства, за да могат да поддържат високия академичен стандарт, което включва изследователска дейност и осигуряване на най-добрите преподаватели.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2167 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини