Гледаме кървава луна през юли

  • 17 май 2018 10:39

  • 2036
  • 0
Гледаме кървава луна през юли
© Pixabay

Най-дългото пълно лунно затъмнение от 100 години насам ще бъде на 27 юли. Очаква се луната да придобие кървавочервен цвят. България е едно от малкото места в Европа, където явлението може да се наблюдава.

Затъмнението ще трае 1 час и 43 минути, пише IFLScience, цитира в. "Телеграф". Явлението ще започне в 20:13 ч. българско време, когато земната сянка ще докосне Луната. Пълната фаза ще продължи от 22:30 на 27 юли до 1:14 часа на 28 юли.

Частично лунно затъмнение предстои и на 7 август, като може да се наблюдава от цялото тъмно полушарие на Земята, включително и от България.  В началото явлението ще се вижда трудно, тъй като Луната ще бъде много ниско над югоизточния хоризонт и поради все още светлия небосвод. Поради ниската височина на Луната се пропоръчва желаещите да изберат място с нисък хоризонт в посока югоизток.

Пълноро лунно затъмнение ще бъде видимо от Африка, Близкия изток, Индия, Австралия и отделни части на Европа, в които спада и България . Това лунно затъмнение е толкова дълго, защото спътникът ще мине почти през центъра на сянката на Земята. Ако е в покрайнините на сянката, то няма да трае толкова дълго. Ако е изцяло извън нея, то затъмнението ще е частично.

Последвайте канала на

Novini.bg
2036 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини