Регистрираха катастрофална аномалия над Атлантическия океан

  • 12 май 2018 15:29

  • 47449
  • 2
Регистрираха катастрофална аномалия над Атлантическия океан
© pixabay.com

Специалисти от американското Национално управление за океански и атмосферни изследвания и Тихоокеанската северозападна национална лаборатория на САЩ са регистрирали необичайно увеличаване на силата на ураганите над Атлантическия океан, съобщи Лента.

Учените са стигнали до извода, че основната причина за това е естествен климатичен цикъл, известен като Северноатлантическа осцилация. Глобалното затопляне вероятно също допринася силата на ураганите да стане непредсказуема. При бързо увеличаване на интензивността на бурята скоростта нараства с 36 км/ч за 24 часа. През 2017 г. това бе наблюдавано при ураганите Харви, Ирма, Хосе и Мария.

Учените са анализирали спътникови данни за силата на бурите през последните 30 години и са установили, че понастоящем средното нарастване на силата на ураганните ветрове е с 21 км/ч по-голямо, отколкото в миналото. Всяко десетилетие този показател се увеличава със 7 км/ч. Върху скоростта на ветровете влияят различни фактори, включително температурата на морската повърхност, влажността, топлината в близките до повърхността слоеве на океана.

Северноатлантическата осцилация, която за пръв път бе открита през 2001 г., влияе върху температурата на морската повърхност, като я прави непостоянна в разстояние на десетилетия. Ураганът Харви предизвика катастрофални наводнения в Тексас през 2017 г. и бе най-силният след урагана Катрина през 2005 г. В резултат на бедствието загинаха 83-ма души и бяха нанесени щети за 70 милиарда долара.

Резултатите от изследването са качени на сайта ЮрикАлърт.

Последвайте канала на

Нора Виткова
47449 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини