Мястото на алкохола в кулинарията

  • 04 май 2018 10:36

  • 1057
  • 0
Мястото на алкохола в кулинарията
© pixabay.com

Чаша вино с вечерята прави ястието по-цивилизовано и приятно. Но истинската сила на алкохола, особено за готвача, не се крие в това, което прави на масата, а в кухнята. Подобно на солта, алкохолът допълва вкуса в храната.

Независимо дали готвите с вино, бира или друга напитка, алкохолът в тези елексири подобрява вкусовите възприятия най-малко по два важни начина: чрез изпаряване и чрез молекулярно свързване. Например молекулите на малцово уиски добавят наситени аромати на карамел и мек торфен дим, отбелязват от foodpanda. Способността на алкохола да се свързва както с мазнините, така и с водата е добре илюстрирана от марината или саламура. В този случай вкусовите съединения в ароматни вещества като чесън, билки или други подправки се разтварят само в мазнини.

Това е от решаващо значение, тъй като по-голямата част от великия "аромат" в храната идва от аромати в носа, а не от вкус в устата.

Повишаването на ароматното вкусово възприятие може да се види и при редуциращите сосове. Когато деглазирате тиган с вино, след като сте изпекали пържола, не само улавяте прекрасно изпечените белтъчини на дъното на тигана, но и усещате допълнителен вкус към соса. Фламбирамето е друг начин да използване алкохол в кулинарията. Освен, че става вкусно и нетрадиционно, може да спретнете страхотно шоу за своите гости и да ги впечатлите с готварски умения.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1057 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини