До Рим и обратно, или как фестивалът Орел на Дунава е в челната десетка на Европа

  • 26 април 2018 16:10

  • 7020
  • 0
До Рим и обратно, или как фестивалът Орел на Дунава е в челната десетка на Европа
©

От 9-то поредно участие в престижния фестивал Натале ди Рома в Рим се завърна единствената участвала българска група за исторически възстановки, свищовския Първи Италийски легион. Сред 60-те групи в поредното издание на античния фестивал освен традиционните участници от Италия, Франция, Испания, Германия, Великобритания, Румъния, Швейцария, Унгария имаше и група от САЩ, щата Тексас, както и такава от Нова Зеландия.

Общото число на зрителите, посетили събитие от тридневния фестивал надхвърли 200 000, а в неделя, по време на битката на Циркус Максимус посетителите бяха колкото на мач от Шампионската лига – над 40 000 души. Събитията в неделния ден стартираха със запалване на свещения огън на фестивала. После шествието се пренесе през 4 км маршрут, като 1800-те участници бяха аплодирани от многолюдния кордон туристи и граждани на Рим.

Официалната трибуна, разположена на Виа деи Фори Империали, посрещаше и приветстваше всички групи, а водещите церемонията разказваха за групите, откъде идват и какво пресъздават. През деня участниците и гостите бяха приветствани на Циркус Максимус от кмета на Рим, един от най-популярните италиански политици Виржиния Раджи. Тя седна сред публиката и изгледа заедно с туристите и местните жители почти цялата програма на следобедните представления и очакваната с най-голям интерес битка, пресъздаваща сражението в планината Монт Гропиус в Каледония, днешна Шотландия през 83 г. сл.Хр. Когато на Натале ди Рома организаторите започнаха преди 7 години да включват в програмата битки, римската армия се състоеше от Legio XI Claudia p.f на Групо Сторико Романо и свищовския Legio I Italica.

Сега армията на Рим включва десетина легиона, но ветераните в битката от Рим и Свищов са в центъра и са главните действащи формирования. Разбира се, римските легиони са победители, каквито са и историческите факти, но сблъсъкът не е безобиден. Четирима воини с порезни рани и един със счупена ръка е рекапитулацията от 40-минутното сражение, в което участваха над 600 реенактори - римски легионери и пикти от Каледония, към които свищовската групи изпрати подкрепление от 10-на траки.

След битката всички участници се поздравиха по приетия обичай, слагайки точка на враждата и превръщайки се отново в братя по оръжие и хоби. Ръководител на групата от Свищов е Стефан Проданов, д-р по икономика и асистент в СА”Д.А.Ценов”. Той разказа, че историческите възстановки набират огромна популярност в цяла Европа, превръщайки се в платформа за регионално развитие, туристическо изграждане и междукултурен диалог.

В групата участват студенти и ученици от цялата страна, макар ядрото да е от свищовски студенти и преподаватели. Заради големия интерес желаещите да участват са повече от свободните места и се провеждат тестове за включване в легиона. И тази година се предвиждат много участия в исторически фестивали в България, Румъния, Унгария, Германия. Участието в Натале ди Рома е важно, за да се създадат нови контакти и да се поддържа конкурентноспособност. Не се ползват публични средства, финансирането става за сметка на групата и участниците, a най-големите разходи са тези за нова екипировка и оръжия, които са детайлни реплики на антични музейни експонати.

Първи Италийски легион, съвместно с Община Свищов организира ежегодния Фестивал на античното наследство „Орел на Дунава”, който тази година ще се проведе на 8-10 Юни в античния град Нове и в Свищов. Ще участват над 200 реенактори от четири държави, включително организаторите на Натале ди Рома - Групо Сторико Романо. Ръководителят на най-авторитетната организация за антични възстановки в Европа, Серджо Якомони сподели, че фестивалът в Свищов е в топ 10 на най-добрите фестивали в Европа за антични възстановки, а броят им вече надхвърля 120.

Последвайте канала на

Novini.bg
7020 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини