Папагал сваля мацки с „Аз съм Гошо, хубавеца”

  • 05 април 2018 10:02

  • 3685
  • 0
Папагал сваля мацки с „Аз съм Гошо, хубавеца”
© Pixabay

Засукан папагал сваля мацки с шлагерния хит от началото на миналия век „Аз съм Гошо, хубавеца, вечният ерген”.

Говорещата птица е Жорко от вида жако и родината му е Африка. Освен да пее свалячески песни, плейбоят Жорко е и патриот. Когато е на кеф рецитира „Аз съм българче”, може да казва и „Обичам те”, на английски език. Жорката е част от гостуващата в търновския мол изложба на екзотични птици, която ще бъде в старата столица чак до 6 май. Това е най-голямата колекция на папагали в цяла Източна Европа, пише в. "Монитор".

В изложбата участват 30 птици, предимно папагали от цял свят: амазони, ари и тукани от Южна Америка, еклектус от Нова Гвинея, жака от Африка и какадута от Австралия. Всички папагали са дресирани, говорещи и много мили и любвеобилни към гостите.

Дресьорът на птиците, Калин Влаев разказва, че най-говорещи сред папагалите са тези от вида жако, следвани от амазоните и еклетуса. Токутаканът пък, който изглежда доста странно с голямата си човка, се оказва, че не е папагал, а е от рода на кълвача и той е единствената птица в изложбата, която не може да имитира човешка реч. Не оже и да лети, но пък се придвижва с подскоци като може да скача на дължина до 15-20 м.

Оказва се, че всъщност папагалите говорят тогава, когато се чувстват пренебрегнати и искат внимание. „Когато сте с лице към папагала и му говорите, той ви слуша много внимателно и попива всяка ваша дума. След това, когато му обърнете гръб, за да ви впечатли, той започва да повтаря чутите от вас думи и да ви имитира”, обяснява Калин.

Другото любопитно е, че папагалите изключително силно се привързват към хората. Но тук има една малка разлика. Докато какадуто обикновено се влюбва в цялото семейство на стопаните, то жакото най-често се привързва само към един от членовете, който то само си избере. На него дава цялата си любов и внимание и ревнува избраника си както от останалите папагали, така и от останалите членове на семейството, които дори може да нападне и да започне да кълве в знак на открита агресия.

Решилите да отглеждат папагал, трябва да знаят, че това не трябва да е една моментна прищявка, а добре обмисено решение, тъй като тези птици са дълголетници. Живеят обикновено около 60 години, а един от видовете – хацинтовата ара е и столетник. Той е и най-големият папагал в света. Размахът на криете му достига до 140 см., дължината му до 120 см. и тежи 2,5 кг. сред останалите интересни екземпляри на изложбата е и златната аратинга, която е застрашен от изчезване вид. Дресьорът Калин обяснява още, че папагалите са птици, за които се иска отделяне на специално внимание. Те се къпят по три пъти в седмицата със специални соли и хапват отбрани плодове и зеленчуци.

Самият дресьор Калин Влаев признава, че любовта му към папагалите е още от дете. Прочел едно стихче, посветено на тези птици и завинаги се влюбил в тях. Другата по-вероятна причина обаче е, че родителите му също се занимавали с птици и покрай тях той също обикнал пернатите. Досега Калин е обучил над 150 екзотични птици. Твърди, че при някои това се получава лесно, а други по-трудно се поддават на опитомяване.

Последвайте канала на

Novini.bg
3685 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини