Гренландските китове пеят джаз

  • 04 април 2018 13:31

  • 1454
  • 0
Гренландските китове пеят джаз
© youtube

Огромните гренландски китове, които могат да живеят 200 години, като се хранят с миниатюрни морски организми, имат и друго забележително качество. Подводните им песни са с уникални импровизации и приличат на "джаз", съобщиха световните информационни агенции. 

"Гренландските китова са джаз певците на Арктика - каза океанографът Кейт Стафорд. - Не знаеш какво ще направят в следващия момент. Те непрекъснато вкарват нещо ново."

Учени от Вашингтонския университет и Норвежкия полярен институт "подслушваха" песните на популация от 300 гренландски кита във водите между Гренландия и Норвегия от 2010 г. до 2014 г. с подводен микрофон. Те събраха най-голямата колекция от такива записи, която разкри разнороден и непрекъснато променящ се вокален репертоар. Учените идентифицираха 184 различни песни, които явно са репродуктивна демонстрация на мъжкарите.

Специалистите не са могли да свържат специфичните песни с конкретни мъжки китове, но като се има предвид колко различни са мелодиите, те мислят, че всеки пее различна песен, като я променя през следващия сезон.

За разлика от гренландските китове, почти всички гърбати китове пеят версии на същата песен всяка зима.

"Гърбатите китове пеят класическа музика. техните песни са дълги и сложни, но подредени и почти предвидими"

Досега биолозите бяха чували само откъси от песни на гренландските китове в други арктически райони. Записите на изпълненията на гърбати китове са повече, защото и броят на животните е по-голям, а и те достигат в по-южни води.

"Песните ни се сториха доста красиви, но някои хора ги сравняват със звука от нокти по черна дъска - призна Стафорд. - Те са пискливи, с викове и са доста смешни".

Песните на гренландските китове започват от много висока нота, след това модулират тона и понякога издават едновременно два съвсем различни звука.

"Не знаем как го правят - каза Стафорд. - Хората не могат, но някои птици го правят."

Гренландските китове достигат 30 м дължина. Те използват песните, за да навигират, да общуват, да намират плячка и партньорка. Звукът се движи добре под вода и достига много по-далече от светлината.

Последвайте канала на

БТА
1454 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини