Най-стряскащите предсказания на Стивън Хокинг за бъдещето

  • 14 март 2018 14:15

  • 82597
  • 5
Най-стряскащите предсказания на Стивън Хокинг за бъдещето
© Pixabay

Един от най-брилянтните учени на нашето време - астрофизикът Стивън Хокинг, почина на 76-годишна възраст в дома си. В последните години Хокинг направи множество предсказания за бъдещето на човечеството и планетата Земя. 

Ето и най-популярните от тях:

Земята като огнена топка

Едно от най-стряскащите предсказания на Хокинг е, че Земята я очаква същата съдба като на Венера и че тя ще се превърне в огнен ад през 2600 година. Предишни изследвания сочат, че Земята ще бъде погълната от Слънцето след 5-6 милиарда години. Според Хокинг човечеството трябва да се заеме сериозно със задачата да изготви план за напускане на планетата, за да избегне катастрофата. Хората трябва да потърсят обитаеми планети другаде, обяви преди време ученият.

Той бе част от инициативата Breakthrough Starshot, която планира да създаде ултрабързи космически кораби, които да търсят подходяща планета около близката звезда Алфа Кентавър, припомня Actualno.

Изкуственият интелект

Изкуственият интелект може да стане причина за гибелта на човешката цивилизация, смята Хокинг. "Развитието на изкуствения интелект може да се превърне и в най-положителния, и в най-страшния фактор за човечеството. Трябва да си даваме сметка за опасността, която той представлява”, заяви Хокинг преди време.

Според астрофизика най-новите технологии може да доведат до деградация на човека, да го направят напълно безпомощен пред природата. В условията на естествената еволюция и борба за оцеляване това означава сигурна смърт, подчерта Хокинг.

Агресията

Ако машините не ни убият, ние ще го направим сами, твърдеше големият учен. Агресията, според него, ще е в основата на упадъка на цивилизацията. "Тя може да имала отношение към оцеляването в пещерната епоха - за завладяване на територия, осигуряване на храна и размножаване, но в наши дни ще ни унищожи", бяха думите на учения.

Извънземните

Според Хокинг, ако съществуват извънземни, те едва ли биха били дружелюбно настроени. "Резултатът ще бъде като при откриването на Америка от Колумб", казва той. "Напредналите извънземни цивилизации могат да станат номадски и да търсят и завладяват всички възможни планети. Ако е така, звучи логично да се опитат да използват всяка нова планета за материали, с които да строят корабите си, за да могат да продължат, както и за каквито и да било ресурси. Кой знае къде ще е границата на това", добавя Хокинг.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
82597 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.04.05 | 13:35

4
Тоя е тъп, като гъз.Първо извънземни цивилизации посещават и са на Земята от хилядолетия.Ако са искали да ни затрият , досега да са го сторили.

2018.04.05 | 13:35

5
Добре,че ти си умен и си още жив , че да сме спокойни
Почивай в мир

2018.03.26 | 17:24

3
Велик ум. Почивай в мир

2018.03.26 | 17:23

2
Към по горните постове,ти който се изказваш с насмешка за този велик ум ,жалко за теб,но не те съдя ти просто толкова можеш,за останалите неговият вечно търсещ дух никога няма да почива в мир ,това ще е най-голямото наказание за него,но поне е на правилното място където ще пол

2018.03.15 | 16:48

1
Гн-сни либерали и др леви отре..и са най-опасното!

Добави коментар

Водещи новини