Учени предложиха нова теория за образуването на Луната

  • 01 март 2018 15:50

  • 2273
  • 0
Учени предложиха нова теория за образуването на Луната
© Pixabay

Учени предложиха нова теория за образуването на Луната, като твърдят, че тя е по-реалистична, съобщи в. "Индипендънт".

Според най-разпространената досега теория Луната се е образувала от удар на космически обект с размера на Марс в Земята преди около 4,5 милиарда години. Отхвръкналите отломки с времето се събрали и оформили естествения спътник на планетата ни.

Изключително рядко заради размера на спътника ни лунно затъмнение осигури впечатляващ спектакъл на много места по света. Стотици хиляди хора имаха възможност да се насладят на гледката как Луната изчезва, а след това се появява червенееща, откъдето и името "кървава". Тя беше наречена също "синя", защото това е второто пълнолуние за месеца и "суперлуна", заради близостта със Земята.

Получаването на достатъчно маса на орбита при такъв сценарий обаче е много трудно, твърдят учените от Харвардския университет. За такъв ефект е необходим удар под конкретен ъгъл и точно определен размер на космическото тяло. Дори тогава моделът не винаги се получава.

При новата теория не е необходим точен удар. Тя залага на синестия - нов вид планетарен обект, предложен от Саймън Лок и Сара Стюарт през 2017 г. Тези обекти се образуват, когато сблъсък между големи астрономически тела води до въртяща се маса от разтопена и вапоризирана скала.

Новата теория също започва със сблъсък, но при нея Луната не се е оформила от отчупило се от Земята парче. Вместо това се е получила синестия - за няколко десетилетия се е образувало "семе" или малко количество течна скала в центъра на пръстеновидна структура.

С охлаждането вапоризираната скала в пръстена се кондензирала и наслагала върху семето. С времето синестията се свила и от парите се появили Земята и Луната.

Това се е случило сравнително бързо - за няколкостотин години. "Новата теория обяснява някои характеристики, които са несъвместими със сегашната", каза проф. Сара Стюарт от университета на Калифорния в Дейвис. „Луната е химически почти същата като Земята, но с някои разлики. Това е първият модел, който съответства на лунния състав".

Разликите в химическия състав на Луната - липсата на летливите елементи калий и мед могат да бъдат обяснени със силното налягане и висока температура в синестията.

Последвайте канала на

БТА
2273 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини