Лекари помогнаха на транссексуална жена да кърми осиновеното си дете

  • 16 февруари 2018 12:23

  • 7186
  • 2
Лекари помогнаха на транссексуална жена да кърми осиновеното си дете
© Getty Images/Guliver (архив)

Американски учени описаха за пръв път как транссексуална жена е могла да кърми своето осиновено дете с помощта на хормони, предизвикали появата на кърма, предаде Франс прес.

Учените при все това изтъкват, че трябва да бъдат направени допълнителни проучвания, за да се установи дали подобно майчино мляко е достатъчно хранително и безопасно за кърмачето.

В научната разработка, публикувана в списанието "Трансджендър хелт", се описва случая с 30-годишна транссексуална жена, която се родила като мъж. Тя се подложила на 10-годишна женска хормонална терапия. Пациентката не пожелала да й бъде извършена операция на гърдите или на гениталиите. Тя прибягнала до услугите на медицинския екип, след като нейната бременна партньорка не пожелала да кърми бебето, което чака. А транссексуалната жена искала да поеме изцяло тази роля, изтъкват лекарите от екипа в болницата "Маунт Синай" в Ню Йорк.

Пациентката преминала през режим, който при предишни експерименти предизвикал производството на кърма. Лечението постигнало увеличаване на нивата на женските хормони естрадиол и прогестерон в организма.

В режима бил включен и медикаментът домперидон, потискащ гаденето. Пациентката си го набавяла от Канада, тъй като лекарството не било разрешено в САЩ. То също имало свойството да увеличава кърмата. Жената използвала и помпа за кърма три пъти дневно. Тя следвала режима три месеца и половина преди раждането на детето. След което кърмила новороденото шест седмици. Растежът на кърмачето и неговите хранителни навици се оказали в нормата в този период.

Последвайте канала на

БТА
7186 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гнусари

2018.03.22 | 07:21

2
Майка ви болна да иба,с удоволствие бих ритал болната празна кратуна на някой такъв педал до като писка като вдовица за уй.
ина

2018.03.22 | 07:21

1
Гадост!

Добави коментар

Водещи новини