Олимпийското домакинство - колосални разходи и никаква полза

  • 09 февруари 2018 16:46

  • 2358
  • 7
Олимпийското домакинство - колосални разходи и никаква полза
© Pixabay

Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг, чиито старт беше даден малко по-рано днес, ще струват на Южна Корея около 13 милиарда долара.

Това е почти два пъти по-голяма сума от предварителните прогнози, които бяха за около 7 милиарда долара, но изненада няма, защото до този момент не е имало случай, в който държавите-домакини на олимпиадата да са успели да се вместят в първоначално заложените бюджети, се казва в анализ на Съвета за международни отношения на САЩ.

Организацията на един подобен форум еволюира драстично през последните десетилетия и няма нищо общо с първите Олимпийски игри на новото време, проведени в Атина през 1896 г. Въпросът за финансовата тежест започва да се превръща в основен проблем през втората половина на миналия век, когато и разходите по организацията, и приходите от посещаемост и телевизионни права започват да растат лавинообразно.

Много икономисти обаче са на мнение, че ползите от домакинството на подобно събитие са драстично преувеличени, тъй като държавите остават "натоварени" с огромни дългове, които изплащат десетилетия наред. Увеличават се и критиците на механизма, по който Международният олимпийски комитет избира кой да организира летните и зимните олимпиади.

Според тях водещият критерий не трябва да са предвидените разходи, а постигането на максимално реалистични бюджети, осигуряването на прозрачност и промотирането на устойчиви инвестиции, които да носят обществена полза и то в дългосрочен план.

Последните летни олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г. много ясно очертаха финансовите аспекти на проблема. Година и половина след спортното събитие мегаполисът продължава да се бори с огромното дългово бреме, цената на поддръжката на вече ненужните съоръжения, недостигът на средства за всички останали публични услуги и нарастващата престъпност.

Повече четете ТУК

Последвайте канала на

Novini.bg
2358 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Стоимен

2018.02.10 | 13:27

5
Верно ли руснаците не са ги допуснали до участие че се били изпонапили и изпонадрусали преди това :):)
за майка си

2018.02.10 | 13:27

7
ли говориш ДЖЕНДЪР.

2018.02.10 | 13:27

6
Ами не точно...проблема в същност е,че не са спирали да го правят от години,следвайки държавна политика,и сега ще им правят комуни да им помогнат да се върнат към нормалния спортен живот!
Стоимен

2018.02.10 | 13:27

4
Не,за оня джендър дето ти е майка говоря!
х

2018.02.10 | 08:14

1
Също съм против на спортистите да се дават държавни пари. Като в САЩ - да си търсят спонсори. Аз не искам да ме прославят по света.
така си е

2018.02.10 | 13:27

3
и спортистите ни на олимпиадата са същите хрантутници като милиционерите и военните ни

2018.02.10 | 12:25

2
Ами това е защото някога имахме и пращахме спортисти,а сега пращаме туристи на държавни разноски да обикалят екзотични дестинации!!! Реално на тази олимписада трябваше да идем с двама спортисти,Жекова и Янков. Другите не знам какво правят там!

Добави коментар

Водещи новини