Самотата е по-вредна за здравето от тютюнопушенето и алкохола

  • 08 февруари 2018 10:47

  • 3318
  • 2
Самотата е по-вредна за здравето от тютюнопушенето и алкохола
© Pixabay

Независимо от редица външни фактори, като вредните емисии от горивни инсталации, тютюнопушенето и прекалената употреба на алкохол, най-голям риск за здравето на младите хора представлява липсата на социални контакти, или, казано с други думи, самотата, предупредиха учени, цитирани от Лайф.

Общата вреда от продължителната самота и социалната изолация може да се окаже по-голяма в сравнение с тази от тютюнопушенето, употребата на алкохол и затлъстяването.

Изследване на специалисти от университета на Куинсланд показа, че повечето хора дори не подозират, че липсата на социална интеграция е вредна за здравето им.

Проучвания, обхванали 500 участници в САЩ и Великобритания, установиха, че хората, които поддържат приятелски отношения помежду си, живеят по-дълго и по-добре от самотните си връстници. Освен това хората, които имат един или няколко добри приятели, се чувстват по-щастливи и в по-редки случаи умират от последствията от депресия.

По данни на учените, самотата увеличава с 30 на сто риска от смърт до 35-годишна възраст. В някои страни общопрактикуващите лекари вече дават на пациентите си практически съвети за удължаване на живота, като освен лекарства, се препоръчват срещи, спортуване и търсене на приятели.

Последвайте канала на

БТА
3318 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.02.09 | 22:51

2
Само простака може да се чуства самотен

2018.02.08 | 12:40

1
To ako ставаше със съвети...охо

Добави коментар

Водещи новини