Учени откриха следи от най-големите вулканични изригвания в света

  • 01 февруари 2018 13:01

  • 1357
  • 1
Учени откриха следи от най-големите вулканични изригвания в света
© Pixabay

Учени от университета Къртин в Австралия установиха, че преди 2,2 милиарда години на Земята са започнали катастрофални вулканични изригвания след геологично затишие, съобщи Лента.

Те станали причина за появата на суперконтинента Колумбия, разположен в северното полукълбо на нашата планета.

Тектонските процеси в началото на палеопротерозоя, преди 2,4 милиарда години довели до поява на суперконтиненти - крупни временни геоложки структури, състоящи се от древни платформи, известни като кратони. Преди около 1,6 милиарда години се появил първият суперконтинент Колумбия.

Анализът на стратиграфски колони, които показват последователността на скални наслоявания преди 2,4-2,2 милиарда години, разкри наличието на период на затишие, при който почти спрели геоложки процеси, като изтичане на магма, метаморфизъм, свързан с преобразуването на магмени скали в метаморфни, и минерализация. Подобни "прекъсвания" се обясняваха или с лошо съхранен материал, или с изменения в кората и мантията на Земята.

Учените констатирали, че магмено затишие действително е имало, тъй като през въпросния период образуването на гънки на земната кора и сляганията на терена били по-редки. Но преди 2,2 милиарда години затишието било заменено с нов период на магматизъм, който се отличавал от предишните подобни процеси. От земната мантия в резултат на масивни изригвания било изхвърлено голямо количество материал, който допринесъл за появата на първия суперконтинент в северното полукълбо.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Geoscience.

Последвайте канала на

БТА
1357 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
МОЛЯ????

2018.02.09 | 23:57

1
Е как така нали преди Христос е нямало нищо ?????!@?! И земята е на не повече от няколко хиляди години ?!??!!?! ааа отказвам се от религията , явно само са ме лъгали ....

Добави коментар

Водещи новини