Кумкуатът - сладко-киселият символ на Корфу

  • 23 януари 2018 09:39

  • 9380
  • 3
Кумкуатът - сладко-киселият символ на Корфу
© pixabay.com

“Златният портокал” на Корфу - кумкуатът е внесен в Европа през 1860 година от Китай. Сматя се, че носи късмет и здраве, ако по време на китайската нова година, в дома има от плодоносното дърво.

Остров Корфу е известен със своя ликьор от кумкуат, и единстсвеното място в Европа, където се отглежда кумкуатът. Изглежда растението харесва климата на Корфу, а хората на Корфу обичат вкуса и аромата му.


Преди сто години ботаниците се опитали да засадят по крайбрежието на Средиземноморието миниатюрните китайски мандарини кумкуат, но начинанието им се оказало неуспешно, освен на остров Корфу. Кумкуатът цъфти през есента с красиви цветове, а плодовете узряват през февруари и март.

В днешно време кумкуатът се отглежда предимно в северозападната част на Корфу, близо до село Нимфес. Ликьорът от кумкуат се е превърнал в запазена марка на Корфу и може да се намери както в характерен ярко оранжев цвят, така и в по-естествен жълтеникав цвят.

Плодовете се използват и за приготвянето на сладко, мармалад и дори парфюми. Сред кулинарните му приложения са и кумкуатите под формата за захаросани бонбони.


Корфу произвежда около 140 тона кумкуат всяка година. Плодът е защитен от ЕС като продукт със защитени географски указания.

Кумкуатите са оранжеви на цвят и са с размер на маслини.
Това е необичаен плод и поради тази причина, хората са склонни да странят от него, тъй като не знаят как се консумира.

Целият плод е годен за консумация, заедно с кората. Именно тя е сладката му част, докато вътрешността му е кисела, за контраст.
Някои от кумкуатите иам горчив вкус и обикновено има големи семена. Ако въртите плода между пръстите си, това ще освободи етеричните му масла и ще го направи по-вкусен.
Зареден с витамин С, плодовете са добър източник на калий и калций, и са с ниско съдържание на калории. Смесен с гореща вода облекчава болките в гърлото.

Кумкуатът е предпочитан коктейлен плод и понякога замества маслинката в мартинито.

Последвайте канала на

Нора Виткова
9380 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.01.23 | 15:07

1
Кой кум, кой сват - родата на седесарския путьо Делян Добрев управлява Хасково с шуро-баджанащина.
млък

2018.01.23 | 15:07

3
червен педерунгел,нямаш думата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2018.01.23 | 15:07

2
гнусен червен троль

Добави коментар

Водещи новини