Общите работни помещения правят служителите нещастни и разсеяни

19 януари 2018 13:47

Общите работни помещения правят служителите нещастни и разсеяни
© Pixabay
1943 1

Офисите-хамбари, в които се трудят на едно място много служители, ги правят нещастни и непроизводителни, констатира шведско проучване, цитирано от в. "Метро".

Според екип на изследователския център в Карлщадския университет голяма недомислица били общите офис помещения. Техният първоначален замисъл бил да се стимулира една хомогенна среда за сътрудничество на служителите. Но в крайна сметка се оказало, че тя не ги насърчава към сътрудничество, а по-скоро ги разсейва и дразни. Подобна среда рязко сваля производителността на служителите, предупреждава ръководителят на екипа д-р Тобайъс Отербринг. Колкото повече са струпаните хора на едно място, толкова по-малко е удовлетворението им от работата. Изследователите установили, че дори при малки /3-9/ и средни работни колективи /10-20 души/ нивото на комуникация е слабо, а неудовлетворението от работата - голямо.

Отербирнг изтъква, че общите помещения в краткосрочен план могат да носят изгоди, но в дългосрочен план са неизгодни заради намалената производителност и неудовлетворението на служещите, които са склонни да си търсят друга работа.

БТА
1943 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
а

2018.01.19 | 17:50

242478
а какво да кажем за служителите на поточни линии

Добави коментар

Водещи новини