Гора на 280 млн. години откриха в Антарктида

  • 16 януари 2018 13:20

  • 15600
  • 1
Гора на 280 млн. години откриха в Антарктида
© Pixabay

Фосилизирана гора на 280 млн. години откриха геолози в Антарктида. На това място някога е имало широколистна гора. Това е най-старата известна полярна гора в Антарктида, съобщава в. "Индипендънт".

Ерик Гълбрансон и Джон Исбел от университета на Уисконсин-Медисън откриха древните спесимени сред скали на Трансатлантическите планини, където някога е имало широколистна гора. Екипът преди намери фрагменти от 13 дървета на възраст над 260 милиона години. Това означава, че в района е имало гора преди появата на първите динозаври в края на пермския период.

Полярната гора е расла на географска ширина, където вече няма растителност. Учените мислят, че растенията там трябва да са били много издръжливи. Те са живели половин година в пълна тъмнина, а след това до пет месеца на непрекъсната светлина, допълва БТА.

През пермския период Антарктида е била много по-топла от сега. Навремето Белият континент е бил част от от суперконтинента Гондвана, от който са се откъснали днешна Африка, Южна Америка, Арабия, Индия, Австралия. Там са расли мъхове и папрати. Според геолозите през периода на Гондвана са се образували гори.

Проф. Гълбрансон каза, че специалистите знаят за фосилите в Антарктида още от 1910 г., но по-голямата част от района остава неизследвана.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
15600 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Дрът уй

2018.01.17 | 15:50

1
Мая , много си проста, честно. И да ти кажа защо-няма да го разбереш.

Добави коментар

Водещи новини