Преди повече от век видински учител е обиколил света пеша и без пари

Видински учител е обиколил света пеша за десетина години и това се е случило преди повече от век.

Любопитната история разказа за БТА пенсионираният краевед от дунавския град Рачо Миланов. На тази прелюбопитна история Рачо Миланов попада в процеса на работата си в своята фейсбук страница "Старият Видин". В международни сайтове за картички той открива любопитната история и снимки на пътешественика-българин, разказа Рачо Миланов. Според текста на публикуваната картичка, издадена около 1907 г. , видинският учител Х. Ж. М. Николов за 3 години и 9 месеца е изминал 62 000 километра през два континента - Европа и Африка. Целта на пътешественика е била да обиколи света за около 12 години - от 1903 г. до 1915 г. Историята звучи като фантастика и вероятно това е първият българин, тръгнал да обикаля света. Текстът на гърба на пощенската картичка, на която е сниман пътешественикът, е написан на четири езика - немски, френски, английски и испански, посочи Миланов.

В превод текстът, написан собственоръчно от Н.J.M. Nikoloff , гласи: "Единствената цел на моето пътешествие е да изучавам природата, както и порядките и обичаите на обитателите на страните, през които преминавам. Предприех това пътешествие без пари, разчитайки единствено на помощта на почтени хора. Тази картичка с моя портрет, ще служи за спомен от моето посещение във вашата Страна. 1903 г. Моето пътешествие ще приключи през 1915 г. H.J.M. Nikoloff. Учител във Видин /България/".

Предполага се, че инициалът H. пред името на учителя-пътешественик означава "Хаджи", защото е бил на хаджилък на Божи гроб, смята Рачо Миланов. За първия българин-пътешественик, тръгнал да обикаля пеша и без пари света, сведения се намират дори и в американския вестник "Вашингтон таймс" от 1908 г. В своя брой от 26 - петък, месец юни 1908 г ., на 9 страница вестникът публикува материал за пътешественика, заедно с неговата снимка.

Данни за българина се откриват и във френски колекционерски сайт за пощенски картички. Картичката е с неговия лик и текст, отново на четири езика. В текста под тази картичка е записано, че пътешествието приключва през 1913 г. Видинският краевед Рачо Миланов продължава да търси още информация за първия българин-пътешественик. Опитва се да открие още неща за него и да разкаже за видинския учител, изминал преди повече от век, пеша и без средства, 62000 км по света.

Спорт

още

Коментари

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Обичате ли да решавате кръстословици?

Обичате ли да решавате кръстословици?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?