Мистериозен хълм пази тайните на хиляди кръстове

  • 29 октомври 2017 18:11

  • 8026
  • 1
Мистериозен хълм пази тайните на хиляди кръстове
© Wikipedia

На около 11 километра извън град Шауляй в северната част на Литва една стара и тайнствена могила се издига под тежестта на хиляди кръстове.

А вятърът наоколо вие така силно и зловещо, че кара всяко стръкче в околността да се поклони пред металните и дървени разпятия. А наоколо витае мистичен въздух.

Известна като Хълм на кръстовете, могилата е сложен разказ за войни, въстания и легенди. Древните предания, загадъчните видения и разказите за хаос обграждат хълма, а точният му произход остава загадка и до днес.

Местните описват могилата като пропита с множество тайни. Според легендата на мястото на хълма някога е имало църква. Но по време на ужасна буря светкавица ударя храма и го погреба завинаги под пясъка и скалата, заедно с всичко в сградата.

Хората казват, че и до днес при изгрев слънце може да види призрачното шествие на монаси в подножието на хълма.

През вековете магическите прояви, виденията на светците и появата на призраци стават част от историята на мястото.

Съществуват множество легенди за произхода на хълма, покрит с кръстове.

Но най-известната от тях е историята на отчаян баща, чиято дъщеря изведнъж ляга тежко болна. Докато момичето лежи на смъртното си ложе, бащата получава видение на жена, която му казва да направи дървен кръст и да го постави на близкия хълм. Веднъж направи ли го, неговата рожба ще оздравее.

На сутринта отчаяният родител запретва ръкави. Той издялква дървен кръст и хуква към хълма. Когато се връща у дома, дъщеря му го посреща на прага, пращяща от здраве.

От тогава до сега хората окичват с кръстове мястото с надеждата, че техните молитви ще бъдат чути и желанията им ще се сбъднат.

Не винаги хълмът е свързван с оптимизъм. В опит да изкорени християнството в източния блок съветските власти се опитват многократно да сринат мястото.

Ползват се тежки булдозери, горят се дървените кръстове, а металните и каменните разпятия се отнасят за скрап и строителство. Хората, които поставят кръстове на хълма, биват глобявани или затваряни.

Но и това не спира вярващите, които се множат въпреки религиозното потисничество. Сега - повече от четвърт век след падането на Съветския съюз, кръстовете все още стоят на мястото си.

Гордо издигащ се като светилище за местните Хълмът на кръстовете днес е покрит с повече от 100 000 разпятия и други религиозни икони.

А броят им се увеличава с всеки изминал ден.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
8026 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.12.28 | 18:25

1
Вонящия болшевишки ботуш не признаваше християнството за религия и мачкаше християните , а сега от тези Юди по-големи християни няма , проклети да са навеки !

Добави коментар

Водещи новини