Тази нощ небето се отваря и сбъдва най-съкровените желания

  • 25 октомври 2017 17:03

  • 30556
  • 0
Тази нощ небето се отваря и сбъдва най-съкровените желания
© Pixabay

Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточец на 26-ти октомври. Всички познаваме този празник като Димитировден. Смята се, че на този ден се бележи началото на зимата.

Поверието гласи, че в нощта срещу празника небето се отваря и сбъдва най-съкровените желания. През нощта срещу Димитровден можете да отправите молба към Бога в полунощ. Ако сте праведен, молбата ще бъде изпълнена. На празника се извършват и гадания, които са свързани със стопанството.

Свети Димитър се смята за повелител на зимните студове и снегове. В легендите се разказва как той разтръсквал дългата си бяла брада и започвал да вали сняг.

Смята се, че поведението на домашните животни подсказва каква ще бъде зимата. Дойде ли Димитровден, реколтата вече е прибрана и хамбарите са пълни.

Според друго поверие през нощта срещу Димитровден овчарите хвърляли тояга в кошарата и ако на сутринта овцете лежали до нея, то годината щяла да бъде студена и дълга. На 26-ти октомври отбелязваме празника на българския строител.

На 26-ти октомври имен ден празнуват Димитър, Димитрина, Димана, Димчо, Димо, Димка, Митьо, Митко.

Последвайте канала на

Novini.bg
30556 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини