Бананите и авокадото предпазват от инфаркт

  • 10 октомври 2017 14:01

  • 6595
  • 0
Бананите и авокадото предпазват от инфаркт
© Pixabay

Бананите, авокадото, кайсиите, спанакът, сьомгата и сладките картофи могат да помогнат за предпазване от инфаркт, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Въпросните храни са отличен източник на калий, ползите от който за добро здраве на сърцето са изяснени от авторите на настоящото проучване. С цел да установят дали богатите на калий храни осигуряват защита срещу сърдечносъдови болести, специалистите от университета на Алабама са направили експерименти с мишки. На гризачите били давали различни количества калий. Направен бил и анализ на отлагането на мазнини в артериите им. Изследователите са открили, че при мишките, на които са давани най-ниски количества калий, се наблюдават повече мастни отлагания в артериите - състояние, известно като съдова калцификация. Същевременно при гризачите, получавали най-големи количества калий, била отчетена по-слаба съдова калцификация.

"Резултатите от изследването ни разкриват ползата от адекватни количества калий за предпазване от съдова калцификация, както и неблагоприятния ефект от недостиг на елемента. Ако откритието с потенциал да бъде приложено при хора бъде потвърдено, на индивидите с повишен риск от сърдечносъдови болести може да се предписва калий с превантивна цел", казва съавторът на изследването Пол Сандърс, цитиран от БТА.

Препоръчителната от британската Национална здравна служба дневна доза калий е 3500 мг.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6595 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини