Откриха гърне със сребърни монети при изкореняването на дърво в Мездра

  • 13 септември 2017 16:38

  • 18810
  • 0
Откриха гърне със сребърни монети при изкореняването на дърво в Мездра
© Булфото (архив)

Керамично гърне със сребърни монети е открито при изкореняването на плодно дърво в Мездра, намиращо се на улица „Александър Стамболийски № 99”.

182 монети са предадени на Регионален исторически музей - Враца и предстои Министерство на културата да се произнесе и да внесе повече яснота за културно-историческата стойност на находката. На 17 август тази година в община Мездра е постъпило заявление с вх.№ 94-В-452 с искане за премахване на дървото. Представител на отдел „Екология” към Дирекция „Устройство на територията” е извършил проверка. Констатирано е, че на посочения адрес, собственост на Петя и Нели Кръстеви има засадено плодно дърво (джанка) на видима възраст 70 години и височина 7-8 метра. Същото е на обща граница с имот на заявителя Венелин Цолов, до изградена прозирна ограда.

Въз основа на констатираните факти и на основание чл.24, ал.1, ал.2, т.4 от Наредба № 1 на Общински съвет-Мездра, Общинска екологична инспекция издава предписание в срок до 20.09.2017г. Нели и Петя Кръстеви като собственици на имота, да предприемат адекватни и ефективни мерки за почистване на имота от буйната растителност, както и да отсекат плодното дърво. При изпълнение на предписанието, собствениците на имота отрязали плодното дърво. В корените му обаче открили керамично гърне със сребърни монети, съобщи bulnews.bg.




 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
18810 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини