Клементинум - най-красивата библиотека в света (снимки)

  • 14 юни 2017 08:52

  • 10822
  • 7
Клементинум - най-красивата библиотека в света (снимки)
© klementinum.com

Eдин от най-красивите и възхитителни културни центрове в Европа е столицата на Чехия град Прага, основан около 880 г. Столицата на Бохемия е дом на най-стария университет в Централна Европа, датиращ от 1348 г. С толкова стари традиции в културата и образованието е съвсем естествено Прага да е пълна със стари библиотеки, а най-красивата от всички е библиотеката Клементинум.

Pixabay.com

Клементинум, представлява исторически комплекс от сгради, в който се помещава националната библиотека, и не се смята само за най-красивата библиотека в Прага, но и в света. Комплексът е основан, когато през 1556 г. йезуитите пристигат в Бохемия. Името идва от параклиса, посветен на Св. Климент, построен през ХІІ век. По-късно в Средновековието е основан доминикански манастир на едно и също място, който осигурява дом на йезуитите. През 1622 г. манастирът е повишен в университет, който по-късно става третият по големина висш йезоитски университет в света. През 1653 г., 31 години след създаването си, йезуитите започват с реконструкцията и разширяването на комплекса, което продължава повече от 170 години, като наемат някои от най-изявените архитекти от онова време. Клементинумът е разширен на повече от 2 хектара и се превръща в един от най-големите комплекси в Европа.

Днес е вторият по големина комплекс в Прага след Пражкия замък.

Въпреки че все още е красив пример за барокова архитектура, в комплекса могат да се открият различни видове архитектурни стилове, дължащи се на дълъг период на обновяване. Освен класни стаи, йезуитите са построили спални, печатници, църковни сгради, аптека и, разбира се, библиотеката. През 1654 г., две години след като библиотеката на Карловия университет е прехвърлена там, колежът Клементинум и университетът се сливат. Комплексът е управляван от йезуитите до 1773 г. Две години след като йезуитите напускат, най-старата лаборатория за синоптични прогнози в Чешката република започна да функционира като част от университета "Клементинум" и функционира и до днес.

Официално библиотеката е открита през 1722 г.

Книжната колекция датира от времето на йезуитите и все още има книги, оставени от тях. Понастоящем библиотеката е дом на повече от 20 000 книги, повечето от които са чуждестранна богословска литература, с писания от 17-ти век до днес.

Някои от тези редки книги бяха предоставени на Google за сканиране и скоро ще бъдат достъпни в Google Books.

Интериорът на библиотеката е в бароков стил, а великолепните стенописи на тавана са направени от Ян Хиебл. На стенописите са изобразени йезуитските светии, покровители на университета и образователни мотиви. Интериорът е недокоснат от 18-ти век, като портретът на Йозеф II е поставен начело на библиотечната зала - Императорът, който прехвърля книгите от монашеските библиотеки в библиотеката "Клементинум".

Pixabay.com

 

Библиотеката има забележителна колекция от земни глобуси и астрономически часовници.

През 1777 г. Австрийката императрица Мария Тереза ​​обявява университета и библиотеката за публични. През 1781 г. директорът на библиотеката Карел Рафаел Унгар създава колекция от чешка литература, която нарича Национална бибилиотека. Колекцията му все още стои на същото място, в централната зала на библиотеката. През 1990 г. Клементинум стана известна като Националната библиотека.

Днес библиотеката все още функционира. Преди няколко години имаше дебат и за разширяване на пространството за бъдещи библиотечни колекции, тъй като се очакваше библиотеката да запълни капацитета си до 2010 г.

Последвайте канала на

Нора Виткова
10822 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2017.06.15 | 11:47

7
Библиотека е мястото, което 90% от българите - никога не са посещавали...., за какво като имат ТВ и могат да си гледат славиту и другите им идоли...
коко

2017.06.14 | 15:34

5
А има и сополиви турски бълвочи ! Младите не знаят от къде се влиза в библиотека,но знаят входа на на чалга -тека.Е влизат и студенти,чиито родители нямат възможност да им купят дипломи.......На истина много красива е тази библиотека !Независимо дали са я направили чехи ! Но чех

2017.06.14 | 14:15

3
което ти не си посещавал

2017.06.15 | 11:47

6
ПОРЕДНОТО КРАСИВО НЕЩО В ЧЕХИЯ КОЕТО НЕ Е НАПРАВЕНО ОТ ЧЕХИ

2017.06.14 | 14:15

4
"Кенефиум" - латинското название на седесарската бърлога на "Раковска" 134.

2017.06.14 | 13:28

2
Абе брат,ти очевидно си дебил по рождение,ама и всеки ден не спираш да демонстрираш прогресивното си затъпяване!!! Не мога да разбера само защо постоянно ни натрапваш умствените си проблеми...не си нито първия,нито последния простак и идиот на н-та степен,така че кротни се ма

2017.06.14 | 13:28

1
Ами да,крайно време е държавата да се погрижи за лечението на подобни индивиди,или най малкото да го обезпаразитят,че сигурно е пълен с въшки и глисти,щото вроденият идиотизъм май не се лекува!!!

Добави коментар

Водещи новини