Откриха гъба на 115 милиона години (снимка)

  • 10 юни 2017 17:42

  • 17254
  • 0
Откриха гъба на 115 милиона години (снимка)
© Pixabay

Учените откриха рядка вкаменелост от гъби отпреди 115 милиона години, покълнали в епохата на динозаврите. Това е най-старият такъв екземпляр, откриван някога, информира "Франс прес", цитирана от БТА.

5-сантиметровият фосил е намерен в Бразилия. Преди това се е намирал в суперконтинента Гондвана – огромна земна маса, разпаднала се по-късно, за да формира Южна Америка, Африка, Антарктида, Индия и Австралия.

Изследвайки вкаменелостта под електронен микроскоп, експертите открили, че древната гъба има спори, които ще спомогнат за по-доброто разучаване, обяви Сам Хедс, палеонтолог от Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн, който е съавтор на изследването, публикувано в сп. PLOS One.

Сн. Twitter

Учените нарекоха екземпляра "Gondwanagaricites magnificus" с „намигване“ към произхода на вида. Фактът, че тази гъба изобщо е запазена, е просто изумителен. След като попаднали в голямо количество вода, вероятно по време на наводнение, гъбите били пренесени в лагуна, а впоследствие са погребани под утайки и вкаменелости. Този сценарий е подкрепен от фосилите на насекоми и растения, намерени на същото място. Водата в лагуната трябва да е била солена и да е съдържала малко кислород, което спомага за запазването на гъбата. Повечето гъби растат и увяхват за няколко дни. Меките им и крехки структури се разпадат бързо, което прави шансовете за намирането на такива вкаменелости изключително ниски", коментира Хедс.

Въпреки че преди това бяха открити останки от гъбични филаменти на стотици милиони години, са идентифицирани само 10 цели фосилизирани гъби, най-старият от които датира отпреди 99 милиона години. Всички те са вкаменени в кехлибар. Гъбите са се развили преди земните растения и са отговорни за прехода от водна среда, твърдят учените.

Когато "Gondwanagaricites magnificus" растат, се появяват първите цъфтящи растения, които са подложени на сериозна еволюция.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
17254 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини