ОАЕ ще внасят айсберг за вода

  • 09 май 2017 16:40

  • 3168
  • 1
ОАЕ ще внасят айсберг за вода
© Getty Images

Обединените Арабски Емирства обмислят сериозно идеята за „внос“ на айсберг от Антарктида с цел сондаж на питейна вода. В емирствата водата е сериозен проблем, тъй като климатът е пустинен.

Според плановете айсбергът ще бъде докаран до бреговете на емирството Фуджейра, намиращо се на източния бряг, като се очаква да се превърне в туристическа атракция, пише fresh-science.com.

Среден по размер айсберг съдържа около 75 милиона литра вода, или достатъчно за един милион хора за пет години. Айсбергът също така може да създаде микро климат в региона, което да доведе до валежи в иначе сухата област. Айсбергите се топят много бавно, тъй като над 80% от масата им е под водата, а изложената на въздух част отразява светлина и топлина, което пречи на изпарението на вода.

Според плановете докарването на айсберг ще отнеме около година, като началото на проекта ще бъде през 2018 година. Веднага с пристигането му на място започват сондажите за вода. Парчета от видимата час ще бъдат отчупвани и съхранявани в контейнери с питейна вода, след което предстои филтриране. В айсбергите се съдържа вода в най-чистата форма.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
3168 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
тт

2017.09.05 | 12:49

1
Вероятно са искали да пишат 75 млрд литра, иначе наистина излиза по 1,25 литра на месец на 1 човек, както го е сметнал г-н Milen Serafimov от фейса.

Добави коментар

Водещи новини