Луковит отпразнува деня на града с литургия, курбан и колоритна фолклорна програма (снимки)

  • 06 май 2017 17:28

  • 2834
  • 2
Луковит отпразнува деня на града с литургия, курбан и колоритна фолклорна програма (снимки)
©

На Гергьовден Луковит отбелязва празника на града и на своя храм „Св. вмч. Георги“.

По традиция и тази година тържеството започна с празнична литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Плевенски митрополит Игнатий. Кметът на общината Иван Грънчаров поздрави жителите и гостите на Луковит и им пожела здраве, единство и благополучие.

Със званието „Почетен гражданин на община Луковит“ бе удостоена Светла Баракова – начален учител, поет и изявен общественик. Представителните общински отличия бяха връчени на г-жа Баракова от кмета и от председателя на общинския съвет Калин Василев, който много скоро ще положи клетва като народен представител.

Последвалата концертна програма се превърна в духовно пиршество за почитателите на балканските фолклорни ритми. Завладяващи бяха изпълненията на местните състави – детски танцов състав „Луковитски бисери“, квартет „Луковит“, детска вокална група „Весели гласчета“, фолклорна формация „Дилянка“ с народната певица Надка Томова и фолклорен танцов клуб „Луковитски бисери“ с Емилия Тилова.

Истински фурор предизвикаха гостите от Гърция – състав за народни танци при културен център „Аспропиргос“ гр. Атина. Под ръководството на хореографите Спиридула Панайотопулу и Вангелис Сабанис, танцовият състав представи част от традиционното фолклорно богатство на нашата съседка. Бяха изпълнени и автентични танци без хореографска обработка, които се играят на сватби и други празнични поводи в Атина.

Денят на Луковит продължи с курбан за здраве и с народно веселие. Сред гостите на празника бяха народните представители Милко Недялков и д-р Валентина Александрова, областният управител на Ловеч Пенка Николова и нейният заместник Драгомир Кавалски, главният секретар на Агенцията за държавна финансова инспекция Юлиан Капанов, директорът на Областна дирекция на МВР-Ловеч Милен Маринов, заместник-кметът на община Ловеч Венцислав Христов и др.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2834 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.05.08 | 17:49

2
Луковит го очакват нещастия, щом литургията е отслужена от попове от ДС Синода, филиал на КГБ! Вчера Бог прати в ада трима техни свещеници и сега се гърчат в казана с катрана! "Бог забавя, но не забравя!"
гост

2017.05.06 | 19:56

1
това е ясно

Добави коментар

Водещи новини