Празник на змиите събра хиляди в Италия

  • 03 май 2017 09:00

  • 3163
  • 1
Празник на змиите събра хиляди в Италия
© Getty Images

За жителите на намиращото се в централната част на Апенинската верига село Кокуло бойният празник на труда 1 май отдавна е само и единствено ден на… змията!

Който открай време събира хиляди ловци и почитатели на влечугото, чиято единствена цел е да покажат на италианците и света, че то не е опасно, а мило и дори полезно, пише "Монитор".

Като по време на честването му участниците в купона си го обвиват най-често около врата като шалове и учат както децата, така и все още страхуващите се от него възрастни как да го галят, за да бъде то винаги добро с тях.

Иначе веселбата на змиярите в Кокуло трае само ден, но подготовката за нея започва поне два месеца по-рано. Тоест докато влечугите още си спят летаргичния сън и могат лесно да бъдат изловени в заобиколилите селото гори и скалисти върхове. Става дума за голям майсторлък, който се предава от бащи на синове и в който най-важното е да правиш така, че да не предизвикваш животното да ти скочи. След като бъдат хванати, животните се затварят в специални дървени сандъци, като са добре обгрижвани от чорбаджиите си чак до 1 май. Защото когато празникът свърши, те отново са отнасяни по родните си места или по-точно там, където са били изловени.

Гвоздеят на програмата на змиярския празник в Кокуло е религиозната процесия начело със статуята в почти човешки ръст на покровителя на ухапаните от змии - Свети Доминик, Преди началото й в базиликата на селото се отслужва тържествена литургия, след която тримата най-възрастни ловци на влечуги в района обкичват светеца с поне 5-6 змии. След това процесията се понася из тесните улички, като от време на време шествието спира, за да може струпалият се по тротоари и прозорци народ да се порадва на развихрилите се по глави, вратове и ръце влечуги. Които за всеки случай съвсем нарочно са избирани да не са отровни, като онези, които могат да направят, беля са държани съвсем „изкъсо“ от стопаните си.

Според медиите в намиращия се недалеч от Кокуло по-голям град Акуила, тази година в празника на змията са участвали над 20 хиляди души, дошли от близо и далеч. А официални гости са били заместник-министърката на правосъдието Федерика Киавароли и сенаторката от управляващата Демократична партия – Стефания Пецопане. Според мълвата народната избранничка е известна сред колегите си с прякора „Пепелянката".

Последвайте канала на

Novini.bg
3163 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.05.05 | 09:35

1
Къде е Цвета Караянчева!Честит празник Цвето.

Добави коментар

Водещи новини